Leállt a finanszírozás?

Illusztráció
Illusztráció
Bihar megye – „Sajnálattal tudatjuk, hogy tőlünk független és számunkra ismeretlen okok miatt leállt a szakvizsgálatok finanszírozása” – írja közelményében Hegedűs Krisztina, a nagyváradi PET/CT központ igazgatója.

Azokat a személyeket, akik novemberben nyújtották be dossziéikat a megyei egészségbiztosítási pénztárakhoz, nem vizsgálták ki, ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szakbizottsága nem tartotta meg a szokásos havi ülését, melyen belül el szokták bírálni a szóban forgó dossziékat. Mindez legalább 150 személy egészségét érinti, hiszen a kivizsgálás késése miatt a kezelés elkezdése is késik, illetve további ötven személyét, akiket ebben a hónapban kellene kivizsgálni.

A nagyváradi PET/CT szerződésben áll a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztárral, s ez az onkológiai betegek, vagy más, súlyos bántalmakban szenvedők ingyenes kivizsgálását feltételezi a PET/CT készülékkel. Az, hogy a bizottság nem ülésezett, azt is jelenti, hogy a betegek 4500 lejt kell kifizessenek a vizsgálatokért, holott számukra ingyenes kellene legyen. „Bízunk benne, hogy a hatóságok sürgősen intézkednek annak érdekében, hogy azok a személyek, akik az ország több megyéjéből jelentkeznek, részesülhessenek az ingyenes kivizsgálásban, hiszen joguk van ehhez” – áll a közleményben.