ERDON Helyi hírek

2011.02.15. 09:09

Angyalrangsor a képtárban

<p>Nagyvárad - Hétfőn Párbeszéd a felsőbb hatalmakkal címmel Eugenia Drăgoi váradi festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában. Tíz napig látogatható.</p>

Hétfő délután a Romániai Képzőművészek Egyesülete helyi fiókszervezetének rendezésében Párbeszéd a felsőbb hatalmakkal címmel Eugenia Drăgoinagyváradi festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában. A szervezők nevében dr. Aurel Chiriac vezetőségi tag köszöntötte a szép számú érdeklődőt. A tárlat címére utalva viccesen megjegyezte: először azt hitte, valamilyen aktuálpolitikai üzenetet fogalmaz meg, de természetesen nem erről van szó. Olyan spirituális lények ihlették meg az alkotóművészt, melyek nem idegenek a számunkra, hiszen valamennyiünknek vannak őrzőangyalai.

Spirituális világ

Agata Chifor művészettörténész kifejtette: Eugenia Drăgoi a Nagyváradi Egyetem Vizuális Művészetek Karán végzett, foglalkozik a művészi tehetséggel rendelkező Down- kóros fiatalok felkészítésével, valamint a Waldorf típusú alternatív pedagógiai irányzattal is. Több csoportos kiállítása volt eddig bel- és külföldön egyaránt, a mostani a második egyéni tárlata. Szimbolikus alkotásai azt bizonyítják, hogy érdeklődik az ezotéria, a lelki dolgok iránt. Megfestette például az angyalrangsor tagjait, vagyis a csúcson álló szeráfokat, a hatszárnyú szent angyalokat, akik az Úr trónusának őrzői, a szintén az Isten közvetlen környezetét alkotó kerubokat, a Paradicsom és a frigyláda őrzőit, valamint az arkangyalokat is. Platónt követve Eugenia Drăgoi is úgy gondolja, hogy az emberi lélek megőrzi annak a spirituális világnak az emlékét, ahonnét leereszkedett, hangsúlyozta a művészettörténész.

Az ingyenes kiállítás tíz napig látogatható, hétköznaponként 10-18 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!