Le kell venni az adminisztratív terhet a kis- és középvállalkozók válláról

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint csökkenteni kell a kis- és középvállalkozások adminisztratív terheit, és nem elég ne csak megjelenjen az Európai Bizottság által készített Európai Kisvállalkozók Dokumentumában (Small Business Act), hanem legyen kötelező érvényű minden tagállamban.

Winkler Gyula az Európai Néppárti frakció Kis- és Közepes Vállalkozói Körének (SME Circle) tagjaként szerdán részt vett egy találkozón, ahol az Európai Kisvállalkozók Dokumentumának szövegét ismertették.

Az Európai Kisvállalkozók Dokumentuma legkésőbb júliusban készül el. Célja, hogy ismertesse az Unió által felkínált lehetőségeket. Az Európai Bizottság már elkezdte a kisvállalkozókat sújtó bürokrácia csökkentését, amely az európai források megpályázásánál tapasztalható, de a tagállamoknak is fel kell zárkózniuk ebben a törekvésben.

 ”Nagyon fontos, hogy a dokumentumban szerepeljen: kötelező minden tagállamban a kis- és középvállalkozók adminisztratív terheinek csökkentése. Segíteni kell a KKV-kat, hogy megmaradjanak a piacon, különösképpen az új tagállamokban, amelyek egyelőre nehezebben mozognak az uniós piacon” – magyarázta a képviselő.

A találkozón az Európai Bizottság képviselői elmondták, hogy a dokumentumról szóló közvita lezárult, jelenleg a szöveget véglegesítik. A néppárti frakció Kis- és Közepes Vállalkozói Körének tagjai azt szeretnék, ha minél hamarabb lezajlana a vita a dokumentumról az Európai Parlamentben, hogy ősztől elérhető legyen a KKV-k számára.

Romániában a csatlakozás pillanatában 1000 lakosra 25 kis-és középvállalkozás jutott, míg ez az arány az Európai Unióban 1000/64 – derül ki a statisztikákból.