Le Drian Bukarestben: Franciaország nem tűri el a vegyi fegyverek használatát

Jean-Yves Le Drian
Jean-Yves Le Drian
Franciaország az 1993-as Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény tiszteletben tartását olyan határvonalnak tekinti, amelynek megszegését sem Szíria esetében, sem másutt nem tűri el – hangoztatta Jean-Yves Le Drian, a francia diplomácia vezetője csütörtökön Bukarestben a Teodor Melescanu román külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezleten.


“Ezt a vörös vonalat átlépték, ezért a napokban döntenünk kell a válaszlépésekről” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mennyiben “segítik elő” a francia döntést Donald Trump amerikai elnöknek a szíriai helyzettel kapcsolatos üzenetei, Le Drian azt mondta: “Franciaország autonóm módon hozza meg döntéseit”.
Emmanuel Macron francia államfő kedden azt mondta: Franciaország napokon belül bejelenti válaszát az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra, és ha légicsapásokról dönt, azok a rezsim “vegyi kapacitásait”, és semmi esetre sem az orosz vagy iráni szövetségeseit fogják érinteni.
A bukaresti sajtóértekezleten Melescanu is leszögezte: Románia határozottan elítéli a vegyi fegyverek használatát minden körülmények között, de különösen akkor, amikor azokat civilek ellen vetik be. Bukarest független szakértői vizsgálatot sürget a helyszínen, és annak a híve, hogy a nemzetközi közösség a vizsgálat eredményei alapján döntsön a szükséges válaszlépésekről.
Bukarest a szíriai polgárháború kitörése óta mindig tárgyalásos megoldást szorgalmazott, ugyanakkor szolidaritásáról biztosította nyugati szövetségeseit. Románia azon kevés ország közé tartozik, amelyek a válság kitörésekor nem szakították meg diplomáciai kapcsolataikat Damaszkusszal, ugyanis több ezer román állampolgárt kellett kimenekítenie. A Szíriában élő román állampolgárok többsége nő, akik korábban Romániában tanuló szíriai diákokhoz mentek feleségül, illetve gyermekeik, akiknek szintén van román állampolgárságuk.
A szíriai felkelők uralta kelet-gútai Dúma városban szombaton több mint 40 halálos áldozatot követelt egy feltehetően ideggázokkal történt támadás, amelyért a nyugati hatalmak a szíriai kormányt teszik felelőssé, és katonai megtorlást helyeztek kilátásba. Bassár el-Aszad elnök rezsimje és legfőbb szövetségese, Oroszország ezt visszautasítják, koholmánynak nevezve az őket ért vádakat.

(MTI)