Laura Codruţa Kövesi: Svédország követendő példa lehet Románia számára a korrupció elleni harc tekintetében

Laura Codruţa Kövesi
Laura Codruţa Kövesi
Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) “sok fejtörést okoz azoknak, akik sérthetetlennek vélték magukat”, Svédország példája pedig követendő Románia számára – hangsúlyozta a DNA főügyésze, Laura Codruţa Kövesi azon az ünnepségen, amelynek keretében átvette a Sarkcsillag-rend parancsnoki fokozatát.

A svéd királyi kitüntetést az északi ország bukaresti nagykövete, Anneli Lindahl Kenny adta át a főügyésznek.

“Az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek a 2000-es évek elején való létrehozása és politikai függetlensége meghatározó jelentőségű volt Románia számára. A környező országok példájából láthatjuk, hogy a törvényes keret kidolgozása nem elégséges. A megfelelő emberek megtalálása kulcsfontosságú. Laura Codruţa Kövesinek a DNA vezetőjévé való kinevezése jó választásnak bizonyult” – hangsúlyozta Anneli Lindahl Kenny.

A korrupció elleni harc terén Svédország követendő példa lehet Románia számára, akárcsak a mentelmi jog és a különféle kiváltságok hiánya, vagy a közpénzek átlátható kezelése – hangsúlyozta Laura Codruţa Kövesi.

A főügyész hozzátette: a DNA tevékenységének fő célja a “törvények korrekt alkalmazása”.

“Ez adja az erőt a folytatáshoz. Az állandó nyomásgyakorlás, a magánéleti és szakmai meghurcolásunkra tett kísérletek sorra elbuknak, mi pedig ugyanolyan határozottan és következetesen folytatjuk munkánkat. A nehéz percekben sok bátor és tisztességes ember áll mellénk” – fogalmazott Kövesi.

Hozzátette, tudatában van annak, hogy az általa vezetett intézmény munkája zavar bizonyos személyeket, akik sérthetetleneknek hitték magukat, és önös érdekeik érvényesítésére használják fel az állami intézményeket. “Nyilvánvaló, hogy lesznek még kihívások, de mi folytatjuk a munkát” – mondta Laura Codruţa Kövesi.

AGERPRES/(RO – szerző: Oana GHIŢĂ, szerkesztő: Florin MARIN; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro