Laura Codruţa Kövesi: nem fogok azért lemondani, mert zavarom a vádlottakat

Akt.:
Laura Codruţa Kövesi: nem fogok azért lemondani, mert zavarom a vádlottakat
Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze az AGERPRES hírügynökségnek adott keddi interjújában azt mondta, hogy nem fog lemondani posztjáról csak azért, mert ‘zavarja a vádlottakat’.

Kövesi úgy véli: azt a munkát végzi, amelyért kinevezték és amelyért fizetését kapja.

‘Nem, miért nyújtanám be lemondásomat? Mert a munkámat végzem? Mert zavarom a vádlottakat? Nem, nem nyújtom be lemondásomat. Azért neveztek ki a DNA főügyészének, hogy a munkámat végezzem. És a DNA feladata az, hogy a magas szinten elkövetett korrupciós ügyekben nyomozzon. Én ezt tettem. Ezért fizetnek. Nem fogok azért lemondani, mert zavarom a vádlottakat’ – válaszolta a DNA vezetője arra a kérdésre, hogy az utóbbi idők botrányai után szándékában áll-e benyújtani lemondását.

Kövesi szerint, aki kiszámolja a DNA célkeresztjében lévő személyek átlagos vagyonát, az meggyőződhet arról, hogy ‘megengedhetik maguknak, hogy cégeket alkalmazzanak emberek megfélemlítésére’.

‘Akit érdekel, számoljon kicsit utána, hogy milyen vagyonokról beszélünk azok esetében, akik után a DNA az elmúlt két esztendőben nyomozott. Kolosszális összegek jönnek ki. Olyan vádlottakról van szó, akik megengedhetik maguknak, hogy zaklatással, megfélemlítéssel foglakozó cégeket alkalmazzanak, vagy lobby céget fizessenek meg, akik nyomást gyakorolnak a hatóságokra, intézményekre, hogy mindenféle jelentéseket állítsanak össze, vagy nyomást gyakorolnak az ügyészekre és bírókra, az igazságszolgáltatási rendszerre’ – tette hozzá Kövesi.

A DNA vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a ‘támadások’ a teljes igazságszolgáltatási rendszert érintik.

‘Ezek a támadások nem csak a DNA, személyem, vagy a DNA ügyészei ellen irányulnak, hanem az egész igazságszolgáltatási rendszer ellen. Amikor valakik valótlanul azt állítják, hogy egy ügyet gyártottak, olyan körülmények között, hogy egy ügyet az igazságszolgáltatás különböző szintjein, különböző bírói testületek bírálnak el, akkor azt mondhatjuk, hogy a teljes igazságszolgáltatási rendszerre nyomást gyakorolnak. Kinek érdeke destabilizálni az igazságszolgáltatási rendszert? Kinek érdeke hiteltelenné tenni az igazságszolgáltatási rendszert? Az utóbbi időben semmit sem lehet hallani a tárgyalási határnapokról, bizonyos ügyekről, amelyeket előre meggyártottak. Néha igaznak fogadják el azt, amit a vádlottak mondanak. Mi nem állhatunk ki, hogy kommentáljuk azokat a vádakat, amelyeket azok hoznak fel ellenünk, akik ügyében nyomozunk. Mi csak a szóban forgó ügyekhez csatolt bizonyítékkal válaszolhatunk’ – mondta a DNA főügyésze.

Kövesi tagadóan válaszolt arra a kérdésre, hogy kérte-e valaki a lemondását.

www.agerpres.ro