Látványpince és kommunizmus-múzeum

Látványpince és kommunizmus-múzeum
Látványpince és a kommunizmus évtizedeire emlékeztető múzeum épül Ottományban. Utóbbihoz segítséget is kér Szűcs György, a helyi kiállítóház vezetője.

A napokban érdekes előadás színhelye volt az ottományi kiállítóház (lásd. BN, november 18.), melyre érkeztünkkor építkezés nyomait fedeztük fel a Komáromi kúria környékén. Szűcs György, a kiállítóház adminisztrátora kérdésünkre elmondta, hogy az állandó és időszakos kiállítások, előadások mellett újabb látnivalókkal bővítik a “kínálatot”. A kúria jobb oldalától nem messze rendbe tesznek egy régi, jó 30 méter mély pincét, melyet berendeznek a szőlő és bortermelés eszközeivel, de nem fognak hiányozni belőle természetesen a borral telt hordók sem. A “látványpince” előtt egy terasz épül, ahol le lehet majd ültetni a vendégeket, turistákat. Nem véletlen a terasz métere sem, ott egy nagy busznyi, mintegy 50 főnek lesz hely várhatóan már jövőre. Még ennél is ötletesebb a másik, megvalósítás alatt lévő ötlet: a kommunizmus idejét megörökítő múzeumot alakítanak ki! A kúria mögötti dombba süllyesztve évtizedek óta létezik egy nagyobb szobányi, betonból készült víztartály, mely régen a szabadesés törvényét használva szolgálta a falut. Ez kihasználatlanul áll, hiszen van vízhálózat.

Segítséget vár

A “betonbunker” láttán fogalmazódott meg Szűcs György ötlete: legyen benne a kommunizmus évtizedeire emlékeztető múzeum. Ehhez ajtót vágtak a kúria felőli oldalba (addig csak egy felső csapóajtaja volt) és egy keskeny, ugyancsak betonozott, nyitott tetejű folyosó vezet a helyiségbe. Mind az egyre emelkedő falú folyosó, mind a belső zárt tér olyan nyomasztó hatással van az emberre, hogy az már önmagában utal a szóban forgó évtizedekre. Hasonló múzeum Temesváron van, mondja Szűcs György, hozzátéve: gondot okoz a berendezés. A fotókkal, illusztrációkkal még megbirkózik, hiszen azokat az internetről beszerezve kinyomtatja, ám tárgyi kellékekben segítséget kér mindazoktól, akiknek erre lehetőségük van. Gondol például korabeli egyenruhákra (iskolai, pionír, KISZ), a kort idéző használati tárgyakra, könyvekre, dokumentumokra. Aki kapcsolatba szeretne lépni az adminisztrátorral, az megteheti az Ottományi Kiállítóház nevű Facebook-oldalon, vagy a 0786-344414-es telefonszámon. A környéken unikumnak számító kiállítást várhatóan jövőre nyitják meg.

Rencz Csaba