Látványosságok a rendőrség napján

Látványosságok a rendőrség napján
Ünnepi gyűlés keretében díjazták a legjobb rendőröket, majd a Szent László téren, látványos elemekkel tűzdelt programmal folytatódott a Román Rendőrség Napjának megünneplése pénteken.

Adrian Cătălin Bucur rendőr ezredes, a Bihar Megyei Rendőr-főfelügyelőség vezetője nyitotta meg az ünnepi gyűlést a megyei rendőrség épületének dísztermében, melyen részt vett a debreceni, valamint egy szerbiai város rendőrfőnöke is, Claudiu Pop prefektus, továbbá több hazai intézmény képviselője – például Aurel Mascaș, a Nagyváradi Fellebbviteli Főügyészség vezetője, továbbá a határrendészet, a Crișana Katasztrófavédelmi Felügyelőség, az Adó- és Pénzügyi Hivatal Adócsalás-ellenes Főigazgatósága, a Román Hírszerzési Szolgálat, a Közrendfenntartó Területi Hatóság több képviselője.

Előléptetések

A megyei rendőrség vezetője külön köszönetet mondott azoknak a rendőröknek, akik hozzájárultak a nemrég történt nagyváradi gyilkosság felgöngyölítéséhez, mint mondta, teljes odaadással dolgoztak és példásan együttműködtek. Később Eugenia Tarţa személyzeti felelős felolvasta azoknak a rendőröknek a nevét, akiket terminus szerint előléptettek – 210 rendőrről van szó, 163 altisztről és 43 tisztről. Ezt követően elhangzottak azoknak a nevei, akik terminus előtt lettek előléptetve. Az idén Bihar megyében két rendőrt ért ez a megtiszteltetés. Egyikük Lavinia Țica, aki helyettes felügyelőből felügyelő lett, másikuk pedig Valentin Balint, akit tiszthelyettesből tisztté léptettek elő. Előbbi elmondta, nagyon büszke, mivel ritkán érzi, hogy munkája elismerést nyer, utóbbi pedig kihangsúlyozta, mennyire fontos számára a lelkiismerettel elvégzett munka. Mindketten egyébként a kriminalisztikai ügyosztály munkatársai.

Az év rendőre

Mint az már hagyomány, kiosztották az év legjobb rendőreinek járó díjakat is. Az év rendőre címet Ionuţ Andrişca, a gazdasági bűnözés ügyosztályának fiatal munkatársa kapta, aki – amint a megyei rendőr-főfelügyelő elmondta, a Bihar megyei Nyugdíjpénztár orvosainak és asszisztenseinek korrupciós ügyén felderítésén dolgozott, s munkájának köszönhetően Bihar megyében több ezerrel csökkent a betegnyugdíjasok száma, ami évi kilencmillió euró megtakarítást biztosít az államnak.

Az ünnepség tizenegy órától, a Szent László téren folytatódott, ahol elhangzott Románia Himnusza, majd egy rövid ortodox szertartást követően Claudiu Pop prefektus szólt az egybegyűltekhez. A prefektus rövid történelmi visszatekintő során szólt arról, milyen fejlődésen ment át a rendőrség az eltelt évek alatt, majd elismerését fejezte ki a rendőrök munkája iránt. „Bízom benne, hogy a továbbiakban is mindent megtesznek a közrendfenntartás érdekében. Mind a saját nevemben, mind a Prefektúra nevében biztosítom Önöket az intézmény teljes támogatásáról” – mondta a prefektus, Adrian Bucur pedig felolvasta Bogdan Despescunak, a román rendőrség főfelügyelőjének ünnepi szavait.

Mint a filmekben

Látványos bemutatóval folytatódott a kinti ünnepség: a rendőrök bemutatták, hogyan üldöznek, majd fognak el rendőrkutya bevetésével egy veszélyes bűnözőt, s hogyan robbantják fel a bombát, melyet a bűnöző gépkocsijának csomagtartójában találnak meg. Lövések dördültek, szirénázás hallatszott, végül pedig felrobbant a bomba. A teljes akciót kivetítve is végignézhette a több száz jelenlévő érdeklődő.

Felvonulás következett, melynek során külön osztagokban sorakoztak és vonultak a közrend fenntartók, a rendőrnők, a közlekedésrendészetiek, a speciális bevetési ügyosztály munkatársai, valamint a nyomkövető-, bevetési, valamint járőrkutyákat vezető rendőrök. Az ünnepség ezzel befejeződött, de kicsik és nagyok még jó ideig nézelődhettek a rendőrségi fegyvereket és kriminalisztikai módszereket bemutató standoknál, s a rendőrautók is a gyerekek rendelkezésére álltak.

Elismerések

A gyűlés során elismerésben részesült még Costin Bucurean, a speciális bevetési szolgálat helyettes vezetője, aki szabadidejében négy tolvajt azonosított, s egyiküket ő maga fogott is el, továbbá Florin Drăgan, a személyek elleni bűncselekmények osztályának munkatársa, valamint George Popa helyettes felügyelő, a közrendfenntartó osztály munkatársa.

Neumann Andrea

Címkék: ,