Látványos enduro-cross futam Érmihályfalván

Látványos enduro-cross futam Érmihályfalván
Bihar megye – Bár az időjárás ismét nem kedvezett a közönségnek, szombaton nem csalódtak azok, akik kilátogattak az enduro-cross országos egyéni bajnokság nyitófutamára Érmihályfalván.    

Két héttel korábban a motokrossz országos bajnokság nyitófutamát „siratta meg” az eső, s az elmúlt szombaton is eső köszöntötte a Transbuldex Ringre kilátogatókat, akik viszont látványos versenyeket láthattak kárpótlásul. Igaz, a meghirdetetthez képest jóval később búgtak fel a motorok, és jelentkezők híján a quad-futamot sem tarthatták meg. A motokrossz pályán déli fél kettő táján kezdődtek meg a bemelegítő körök, előbb a C (amatőr), majd az A és B (profi és sport) kategóriáknak.

Árkon-bokron át

Mindez azonban csak laza leányálomnak bizonyult ahhoz képest, ami ezt követően várt a mintegy 70 versenyzőre, hiszen az „éles” rajt után már a teljes, erdős szakasszal kiegészült enduro-pálya várt rájuk, ami a C kategóriának 6.9, a B-nek 7.2, az A-nak 7.9 kilométeres kört jelentett. Előbb az amatőrök látványos rajtja következett: a motorosok rövid sprint után ugorhattak járgányaikra, majd gyújtás és indulás – már akinek elsőre ugrott a moci. A motokrossz pálya ugratói után jött a feketeleves: be az akácerdőbe, szó szerint árkon–bokron át. A laza homokban, a dombokra kapaszkodva pillanatok alatt jó félméteres árkokat vájtak a pörgő kerekek az ideális nyomvonalban, amiben gyerekjáték volt elásni a kerekeket. Ez sokaknak olyan jól sikerült, hogy néha hárman is alig bírták kicibálni a kétkerekűeket a beomló homokból és a szétszabdalt fagyökerek közül. A homok után jött a víz: a pálya egy olyan kis tavon vitt keresztül, melynek közepén talán derégik is ért a víz. Ezt sokan le is mérték, toronyiránt vágva át a dagonyán, de olyan is akadt aki ”átment búvárba”, beletestelve a vízbe. Az átforrósodott kipufogók nem győztek gőzölögni…

Látvány nézőközelben

A szervezők dícséretére váljon, hogy az ilyen látványos szakaszokat „kihozták” a sűrűből, a nézők pedig azonnal oda csoportosultak, ahol valami izgalmasat szimatoltak. Az A és B kategóriások jobban boldogultak a nehézségekkel, de valószínüleg őket sem kellett este elringatni. A mezőnyben ott volt Grillmayer Gábor, aki „idegenlégiósként” az érmihályfalvi Transbuldex Racing klubot képviselte, és 99-es rajtszámú motorjával ott előzte a többieket, ahol érte, akár dombon fel, akár kanyarban. (Magyarország hatszoros motokrossz és négyszeres enduro-cross bajnoka exkluzív intejút adott portálunknak, ezt később közöljük.) A motorok zajának elültével kisebb incidens vetett árnyékot az egyébként nagyszerűen sikerült versenyre, mivel a C kategóriában pályaelhagyás miatti óvást kellet kivizsgálni a versenybizottságnak, de végül csak sor kerülhetett az eredményhirdetésre, és a nem maradt el a pezsgőlocsolás sem.

Az eremények

A díjkiosztás során a szatmári Perpetuum Mobile versenyzői örülhettek a leginkább, hiszen két kategóriában is taroltak. Az A-ban gyakorlatilag Gyenes Emanuel lett első, mert bár megelőzte őt Grillmayer Gábor (Kawasaki Motor Sport), utóbbi versenyen kívül indult, míg harmadik Kovács Ervin Zsolt (Ivan Moto, Székelyudvarhely) lett. A B-ben I. Szilveszter Márton, II. Peles Alexandru, III. Nagy Krisztián (mindhárman Perpetuum Mobile). A C-ben I. Mircea Gustav (Ivan Moto), II. Fábián Dániel, III. Hamar László (mindketten Transbuldex Racing, Érmihályfalva).

 

Rencz Csaba


Kapcsolódó cikk:

  • Szatmári fölény Érmihályfalván
  •