Látogatók a nagyváradi hajléktalanszállón

Látogatók a nagyváradi hajléktalanszállón
Nagyvárad – A nagyváradi Caritas Catolica és a Máltai Segélyszolgálat önkéntesei kedd délután ajándékcsomagokat nyújtottak át a Guttenberg utcai hajléktalanszálló lakóinak. Kisebb műsorral is készültek.

Kedd este egy kisszámú, de annál lelkesebb csapat indult a nagyvárad-velencei Guttenberg utcai hajléktalanszálló felé. A nagyváradi Caritas Catolica és a Máltai Segélyszolgálat munkatársaiból, illetve önkénteseiből álló csoport tagjai osztrák és német segélypartnerek támogatásával összeállított ajándékcsomagokat vittek az Eclesia Mater Alapítvány, illetve a váradi önkormányzat által működtetett hajléktalanszálló lakóinak. A nehéz sorban élő személyek számára jól jött a megkésett karácsonyi csomag, mely édességet, gyümölcsöt, tisztálkodási szereket tartalmazott. A rövid látogatásra mi is elkísértük a csoportot, így alkalmunk nyílt betekintést nyerni az intézmény lakóinak életkörülményeibe is.
Ajándékosztás
Az otthon első emeleti étkezőjében a lakók már várták a vendégeket. Érkezésünkkor néhányan televíziózással töltötték az időt, éppen a napi híreket nézték. Ferencz István igazgató köszöntötte a látogatókat a teremben összegyűlt mintegy huszonöt otthontalan nevében is. Oláh Gabriella kántornő szintetizátoron való közreműködésével a vendégek néhány magyar és román nyelvű karácsonyi éneket adtak elő, Putyer Jessica pedig két verset is elszavalt. Rajna József, a nagyváradi Caritas Catolica igazgatója osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A karácsony a melegség ünnepe, ennek megfelelően látogatásuk célja is melegséget vinni a hajléktalanok hétköznapjaiba, mondta az igazgató. Majd a vendégek kiosztották az ajándékcsomagokat, amelyeket legtöbben azonnal meg is bontottak. Mindeközben Ferencz Istvántól megtudtuk, hogy összesen 65 lakója van a szállónak, de ez a szám hétről hétre változik. Több visszatérő fedél nélkülit egyenesen a kórházból szállítanak ide, majd néhány nap elteltével vissza. A karácsonyi időszakban megnő a bentlakók száma, ami természetes is, hiszen ünnepekkor mindenki társaságra vágyik. Az átmeneti hajlék ajtaja mindig nyitva áll az utcán élők előtt, mindig van hely újabb rászoruló befogadására.
Lakókonténerek
Végezetül a látogatók körbejárták az udvaron található lakókonténereket, hogy azoknak a hajléktalanoknak is átnyújtsák az ajándékokat, akik nem vettek részt az étkezdében tartott ünnepségen. A konténerekben barátságos meleg valamint relatív rend és tisztaság uralkodott. Mindenki gyermeki örömmel fogadta a kis csomagot, a legtöbben azonnal hozzá is láttak az édesség és a gyümölcs elfogyasztásához. Búcsúzáskor hálásan megköszönték a figyelmességet. Azzal köszöntünk el az intézmény igazgatójától, hogy jövőre sem marad el a több éves hagyományra visszatekintő látogatás.
Mészáros Tímea