Látogatás az Szklerózis Multiplex Központban

Látogatás az Szklerózis Multiplex Központban
Nagyvárad – Pénteken Nagyváradra látogatott George Waft, a Man szigeteki Külföldi Támogatásokért Felelős Bizottság elnöke. A helyi önkormányzat képviselőivel is találkozott.

Látogatásának apropója, hogy a Man szigetek önkormányzata és lakossága már a kezdetektől, 1994-től fogva támogatta, hogy Nagyváradon egy napközi központot létesíthessenek a szklerózis multiplexben szenvedő személyek számára. Douglas és Rosa DrownRO-MAN-AID elnevezésű szervezete révén Romániában egyedüliként Váradon létesült ilyen nappali központ, a Buzaului utca 2 szám alatt. A polgármesteri hivatal fennhatósága alá tartozó épület átvételét követően nagymértékű felújításra volt szükség, hogy azt igénybe vehessék a kedvezményezettek. Az ehhez szükséges összeget, összesen 200 ezer angol fontot az említett szervezet biztosította, sőt, a Man szigeteki adakozók egy része saját idejét is felajánlotta és segédkezett a központ felújításában.

Látogatás és beszélgetés

A központban tett látogatása során George Waft találkozott a Szklerózis Multiplex Alapítvány alapítójával, Marcel Morarral, az ellátottakkal és a személyzettel, illetve találkozott Adina Madar-ral, a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) vezetőjével és Biró Rozália alpolgármesterrel is. Az elmúlt években az ASCO és az alapítvány között gyümölcsöző kapcsolat épült ki, melynek következtében tavaly óta napi egy meleg étkezést tudnak biztosítani a kedvezményezetteknek, és az SM-ben szenvedő személyeket bevették az idei ACCESOR programba is, mely a mozgáskorlátozott személyek szállítását, és a helyváltoztatáshoz szükséges segédeszközök biztosítását jelenti. Harmadik jó hír, mellyel Adina Madar szolgált, hogy az ASCO szeretné rehabilitálni az épületet, és az európai standardoknak megfelelően felszerelni a szükséges eszközökkel. Biró Rozália ezúttal csak egy „majdnem jó hírrel” szolgált: a Helyi Tanács következő ülésén előterjesztik azt a tervet, hogy a jövőben a Polgármesteri Hivatal átvállalja az épület fenntartási költségeit, mely évente mintegy 30 ezer euróra rúg, de azt kérik érte cserébe, hogy az épületben biztosítsanak egy irodányi helyet egy másik, székhely nélküli civil szervezetnek, mely lehetőségei szerint az SM Alapítványhoz hasonló tevékenységet folytat.

Nagy Anikó