Lassan végéhez ér a felújítás

Akt.:
Lassan végéhez ér a felújítás
Ha minden jól halad, és semmilyen váratlan probléma nem merül fel, akkor két és fél hónapon belül elkészülhet a nagyváradi Fekete Sas palota passzázsának a felújítása.

Hosszú ideje zajlik Nagyvárad egyik reprezentatív épületének, a Fekete Sas palotának a belső felújítása. Betudható ez egyrészt annak, hogy az épület belső homlokzatának, illetve tetőzetének nem egyszerű felújításáról, hanem alapos restaurálásáról van szó. Másrészt pedig ezzel a munkálattal egy időben zajlott a passzázs padlózatának akár viszontagságosnak is mondható felújítása. A padlózat második, és most már végleges rehabilitációja idején a tetőzet és a belső falak felújításával megbízott Constructorul Salard cég kénytelen volt szüneteltetni a munkát, de mint Torzsa Tibor munkapont vezetőtől megtudtuk, immár megint gőzerővel dolgoznak. Mintegy ötven ember, üvegezők, falfestők, restaurátorok dolgoznak ott. Elmondta, hogy a passzázsnak a Szent László tér felőli része mintegy negyven százalékban elkészült, ezen a szakaszon folyik a restaurálás, és Torzsa Tibor elmondása szerint itt két héten belül végeznek minden munkával. A munkapont vezetőtől megtudtuk, hogy jelenleg a központi kupola üveg- és fémszerkezetének a felújítása zajlik: első körben leszedik a régi üvegeket, a fémszerkezet rozsdás, hibás elemeit kicserélik, majd újraüvegezik a kupolát. A falakon folytatódik a vakolatleverés, majd következik az újravakolás. Torzsa Tibor hangsúlyozta, hogy a levert vakolat alatt előbukkanó régi faldíszítményeket restaurálják, a többi részen pedig a megtalált díszítmény alapján festik újra a falakat. Hozzátette, hogy a Kossuth (Independenţei) utca felőli bejáratnál más eredeti faldíszítményeket találtak, mint amilyenek a Szent László tér felőli oldalon voltak, ezért nem egységesítik a díszítményeket, hanem a Kossuth utcai bejárat és a központi kupola közti passzázs szakaszon az itt talált eredeti díszítményeket festik újra, és ugyanúgy fognak eljárni a kupola és a Zöldfa utca közötti szakaszon is.

Vízelvezető

Torzsa Tibor kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy valamivel komplikáltabb munkálatnak ígérkezik ez utóbbi szakaszon a vízelvezető kialakítása, ugyanis ott az üvegtető mellett mindkét oldalon teraszok vannak, és az onnan lefolyó vizet össze kell gyűjteni az üvegkupola mellett, és el kell majd vezetni. Ugyancsak kérdésünkre válaszolva Torzsa Tibor elmondta, hogy ha minden rendben halad, akkor maximum két és fél hónap alatt el lehet végezni a még fennmaradó munkát. Hozzátette, hogy a passzázs Szent László tér felőli részén elvégzett munkálatok során rájöttek a különböző buktatókra, és e tapasztalat birtokában immár jobban tudnak haladni a munkával. Végezetül Torzsa Tibor elárulta, most a cél az, hogy a Szent László tér és a Kossuth utca felőli részeken, valamint a kupolában mihamarabb végezzenek, és az állványokat el lehessen bontani, hogy ezt a két passzázsszakaszt mihamarabb átadhassák.

Pap István