Lassan teljesen eladósodunk

Románia – A lakosság egyre növekvő ütemben vesz fel hiteleket, és ezzel együtt nő azoknak a száma is, akik 30 napnál régebbi tartozást halmoztak fel a hitelt nyújtó intérménynél.

A Román Nemzeti Bank jelentése szerint augusztusban 484 millió lej tartozást regisztráltak, és csaknem 330 ezer lakost vettek nyilvántartásba az Országos Hitel Irodában.

 

2006 augusztusában 277 465 hitelfelvevő halmozott fel 30 napnál régebbi tartozásokat, míg ez a szám idén már 329 600-ra nőtt. A tartozások átlaga 2006-ban 844 lej volt, 2007 augusztusában már 1470 lej. Leegyszerűsítve ez azt is jelentheti, hogy egyenes arányban nő a fizetésképtelenné váló hitelfelvevők száma a banki hitelkeret növekedésével.

 

Valutában

A bankok jelentései szerint egyre nő a valutában felvett hitelek összege. Ez annak köszönhető, hogy ezeknek a hiteleknek a havi törlesztőrészlete alacsonyabb. De ennek ellenére a lakosság lejben halmozta fel eddig a tartozásainak javát. 2006 óta a kétszeresére nőtt a lejben jegyzett tartozások összege.

 

Egyelőre Romániában ugyan alacsonyabb az eladósodás mértéke, mint nyugat-európai országokban, de az egy figyelmeztető jel lehet, hogy évente megduplázódik a 30 napnál régebbi tartozást felhalmozók száma.

 

Szakemberek szerint az alacsony hitelfelvételi határok, és az intérményeknek felajánlott akciós hitelek miatt ez a folyamat az elkövetkezendő években akár még fel is gyorsulhat.