Lassan, de biztosan haladnak

Szatmárnémeti – Nemrégiben csángó gyermekek táboroztak a megyeközpontban a Szatmárnémeti MADISZ szervezésében. A táborozók kísérőivel beszélgettünk arról, hogy hogyan is nevelik és oktatják a gyermekeket.

A csángó falvakban nincs könnyű helyzete azonak, akik a gyermekeket magyar nyelre szeretnék tanítani, valamint a hagyományokat szeretnék átadni azoknak. Botezatu Viktória egy Buda nevezetű kisfaluban tanítja a falu magyarajkú gyermekeit otthonában, mindennap a tanítás után. Varga Máté és Maczó BalázsMagyarországon néprajz–történelem szakon végzettek — Nagypatakon tanítják a diákokat, Csiszer István pedig Pokolpatakon tanít, szintén oktatás után.

A magyarság megőrzése a cél

„Népdalokat és táncokat tanítok a gyermekeknek minden nap, ami hozzátartozik a magyarságukhoz. Sajnos sokan áttértek a román nyelvre, mert a közeli városban, csak román iskola van. Azért tanítom a gyermekeket, mert fontos átadni a gyermekeknek a hagyományokat” — mesélte Botezatu Viktória. „Akárhogy sulykolják a gyermekekbe a román nyelvet, igazi románok mégsem lesznek. A foglalkozások során próbálok olyan támpontot adni a gyermekek számára, mely révén megőrizhetik magyarságukat” — folytatta Csiszér István.

Néha akadályba ütköznek

A nevelők elmondása szerint, ha iskolán kivüli tevékenységként évekig működik a magyar tanítása, akkor a magyar nyelv oktatását az iskolákba is bevihetik, de ha hirtelen akarják ezt megtenni, akkor ellenállásba ütköznek — főként a román és történelem tanárok részéről —, így kis lépésekkel haladnak előre. A tanintézményekben magyaróra a gyermekek órarendjében csak választott tantárgyként szerepelhet. Emellett a legtöbb pedagógus nem is magyar szakon végezte tanulmányait. „De szerencsénkre sem a szülők, sem az őket tanító pedagógusok nem tiltják el a diákokat, hogy iskola után külön hozzánk is eljöjjenek” — mondta Csiszér István. Botezatu Viktória — aki már 7 éve tanítja a falu gyermekeit — elmondása szerint volt már rá példa, hogy szülői értekezleten a tanárok azt mondták a szülőknek, hogy ne válasszák választott tantárgyként a magyar nyelvet, mert ez a plusz tantárgy megterheli a gyermekeket.