Lassabban, de jár a busz

Lassabban, de jár a busz
A borsi vámnál bevezetett alapos ellenőrzések nyomán lényegesen lassabban ér át a román–magyar határon a Nagyvárad-Biharkeresztes buszjárat.

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) által üzemeltetett, a váradi Auchan bevásárlóközpont által finanszírozott Nagyvárad-Biharkeresztes buszjárat elég sok időt elveszteget Borson, vagyis a Magyarországra kilépő oldalon a határellenőrzések megszigorítása miatt, tudtuk meg Carmen Tocutól, a HKV szóvivőjétől. Kérdéseinkre válaszolva Carmen Tocut elmondta, hogy az utasok számától függ az, hogy mennyi ideig áll a busz a vámnál, többször volt rá példa, hogy egy órát is vesztegel a vámnál a busz. A szóvivő jelezte, hogy nem csökkent az utasszám a megszigorított határellenőrzések hatására, tehát naponta átlagban 20-50 ember veszi igénybe ezt a járatot.

Jár, és járni fog

A szóvivő hozzátette, hogy a járat Magyarország és Románi szállításügyi minisztériumainak engedélyével közlekedik a két település között, úgyhogy nem valószínű, hogy a megszigorított vámellenőrzés miatt netán be kellene szüntetni azt. Mivel a jelenlegi szigorított határellenőrzés az üzemeltetési szerződés szempontjából nem számít kényszerhelyzetnek, így a szerződésben rögzített feltételek nem módosultak, és – mint Carmen Tocut kifejtette –, a HKV-nek amúgy sem áll érdekében felbontani a járatüzemeltetési szerződést, és feltehetőleg a járatot finanszírozó Auchan vállalatnak sem áll ez érdekében a határon előállt helyzet ellenére sem.

Pap István