Lándzsával vadászott az orángután

Lándzsával vadászott az orángután
Elképesztő jelenségre lett figyelmes egy természetfotós Borneóban, egy Kaja nevű kis szigeten, amikor éppen az ott élõ orángután populációt filmezte.

Az egyik hím egyed hosszas keresgélés után kiválasztott magának egy hosszú, vékony pálcát, melynek végét addig tördelte, míg az hegyes nem lett, majd halászni kezdett. Az állat a Gohong folyóhoz sétált, és felmászott egy, a víz fölé lógó indára. Amit ezek után tett, az történelmi esemény: lándzsának használta a botot, vagyis a víz fölött lógva halászatba kezdett. Mozdulatlanul kémlelte a vízfelszínt, majd amikor egy méretes hal úszott el alatta, egyszerûen felnyársalta azt. Az eset a világ minden biológusát, és fõemlõskutatóját meglepte, hiszen ez az elsõ bizonyított alkalom, amikor kiderül: eszközt használt egy orángután.

– Az orangután (Pongo) az embertõl legtávolabb álló emberszabású majmok neme. Fejlõdési vonala mintegy 14 millió éve vált el a többi emberszabásúétól. Neve malájul erdei embert jelent. Talán ezért is érdekes, hogy még soha senki nem látta ”emberként” viselkedni ezeket az állatokat, kivéve talán az indonéz bennszülötteket, akik elnevezték – nyilatkozta a brit Daily Mailnek a természetfotós.

Köztudott, hogy Borneóban élnek azok az orángutánok, melyek egy rehabilitációs program keretében kerültek visszatelepítésre. Olyan egyedekrõl van szó, melyeket állatkertekbõl, vagy magánszemélyektõl koboztak el a hatóságok, illetve számos olyan fiatal egyed is van, akik a hatalmas erdõtüzekben váltak árvává. A mai napig, a világ számos pontján élnek fogságban olyan egyedek, melyek borzalmas körülmények között sínylõdnek, aránytalanul kicsi, koszos ketrecekben élnek akár évtizedeket is. Ezeken az állatokon segít a wanariseti orángután-rehabilitációs központ, melyet 1991-ben alapítottak. A tudósok szerint elképzelhetõ, hogy egy visszatelepített, régebben emberek között élõ orángutántól tanulhatta elképesztõ vadásztechnikáját ez az ügyes oráng-fiú.