Lámpások és Toldi Miklós

Lámpások és Toldi Miklós
Az önkormányzati választásokon indított RMDSZ-es jelölteket mutatták be hivatalosan egy ünnepség keretében kedden délután a nagyváradi filharmóniában.

Az RMDSZ Bihar megyei kampányindító rendezvényen először Cseke Attila államtitkár szólalt fel, aki Reményik Sándor A lámpagyújtogató című verséből kiindulva kifejtette, hogy az önkormányzati vezetők is olyanok mint a lámpagyújtogató: csendesen dolgoznak, de fényt hoznak közösségük életébe. Cseke Attila Kiss Sándornak, a Bihar Megyei Tanács elnökének és Biró Rozáliának, Nagyvárad alpolgármesterasszonyának is átadott egy-egy lámpást. Amikor ezt bejelentette, egy incidens történt: valaki a termből bekiabálta, hogy nincs-e egy harmadik lámpás is, amelyet adjanak Szabó Ödönnek, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökének. A láthatóan ideges, méltatlankodó középkorú férfi néhány perc múlva el is hagyta a termet.

Merjünk!

Biró Rozália leltárba vette az elmúlt négy év eredményeit, majd figyelmeztetett: nem elég jogokat kiharcolni, azokkal élni kell, továbbá értékeinket fel kell tudnunk mutatni Európában. A Varadinum vonósnégyes produkciója után Kiss Sándor szólt a jelenlevőkhöz az elmúlt négy év legnagyobb sikerének nevezve azt, hogy “sikerült önbizalmat nyernünk. Most már elhiszik a románok is, hogy nemcsak a munkában vagyunk jók, de be tudjuk bizonyítani hogy vezetésben is jók vagyunk. A mi mottónk az, hogy merjünk, és ha megnyerjük a hatalmat, akkor merjünk cselekedni” – mondta az elnök.

Melyik út…?

A beszédek után  jelöltek egyenként vonultak a színpadra a Rákóczi induló dallamára, egy tulipánt vázába helyezve, egy másikat pedig a kezükben tartva helyezkedtek el a színpadon. Miután minden jelölt felment a színpadra, Toldi Miklós jelmezében Fekete László, a Világ legerősebb embere verseny háromszoros győztese jelent meg a teremben. Fekete Lászó a fizikai és a szervezeti erőről beszélt. Elmondta, hogy az RMSDSZ-ben megvan az erő, de a jelenlevők szavazatára van szükség ahhoz, hogy ezt az erőt cselekvésre lehessen váltani. Végezetül a Toldi rúdjával megmutatta a helyes utat, nem Buda, hanem az RMDSZ tulipánja felé. A jelöltindító kampányrendezvényen fellépetta borsi Galagonya néptánccsoport, valamint Martin Tímea és Tubák Annamária népdalénekesek.

 

Pap István