Lakossági fórumot szervezett a Néppárt Hegyközszentmiklóson

Lakossági fórumot szervezett a Néppárt Hegyközszentmiklóson
Az Erdélyi Magyar Néppárt székelyhídi szervezete 2012. április 12-én lakossági fórumot tartott Hegyközszentmiklóson.

A hegyközszentmiklósi kultúrotthonban mintegy félszázan gyűltek össze ebből az alkalomból, akiket Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi szervezési igazgatója köszöntött. A Néppárt képviseletében jelen volt továbbá Rhédey Emília, a székelyhídi szervezet elnöke, valamint Polik Levente nagyváradi alelnök.

Csomortányi István elöljáróban bemutatta a jobboldali, autonomista és keresztény-konzervatív elveket valló alakulat politikai irányvonalait. „Az Erdélyi Magyar Néppárt azért jött létre, hogy megszólítsa azt a mintegy 600 ezer erdélyi magyart, akik nem élnek szavazati jogukkal, vagy román pártokra szavaznak. Nem az RMDSZ szavazótáborából szeretnénk elcsalni szavazókat; a két politikai szervezet harmonikusan kiegészítve egymást szolgálhatja az erdélyi magyarság ügyét” – mondotta a néppárti politikus. „Úgy látjuk azonban, hogy az elmúlt 22 évben összességében rossz irányba haladtak ügyeink, ezért változásra van szükség. A múlt rendszert idéző egypárti álegység helyett a magyar szervezetek valódi egységére van szükség, aminek a párbeszéd az alapja.” – tette hozzá Csomortányi. Elhangzott az is, hogy az Érmelléken, illetve Székelyhídon a munkahelyteremtés kell legyen a prioritás. Emellett fontos az egészségügy és az oktatás színvonalának emelése is. Csomortányi úgy fogalmazott: szemléletváltásra van szükség; nem csak betonba, nemesvakolatba és aszfaltba kell fektetni, hanem a helyi emberekbe is. A tanárokat, orvosokat munkájuk fontossága szerint kellene bérezni, hangsúlyozta.

Rhédey Emília a település problémáiról beszélt, melyeket a helyiekkel való beszélgetés révén ismert meg. Az itt élők egy sor haladéktalan problémát jeleztek a számára, melyek megoldásra várnak. Felmerült a helyi közbirtokosság tulajdonában lévő erdők és legelők utáni jövedelem ügye. Sokan panaszkodtak arra, hogy a föld-visszaszolgáltatások után még mindig nem kapták vissza a jogtalanul elvett földtulajdonaikat. Szóba került az is, hogy a helyi kultúrotthon építésekor ígért orvosi rendelő és könyvtár létrehozása elmaradt, továbbá az épületben mind a mai napig nincs bevezetve a víz és a fűtés. Terítékre kerültek a helyi roma lakosok szociális jellegű problémái, többek között az, hogy a szociális juttatások fejében elvégzendő közmunkát nem helyben, hanem más településen végeztetik el. Panasz volt arra is, hogy a kisebb utcákat nem kövezték le.

A fórumot megtisztelte jelenlétével Béres Csaba székelyhídi polgármester és „csapata”, illetve más helyi RMDSZ-es vezetők. Jelenlétük ösztönzőleg hatott a fórum menetére, egyes témákban parázs vita alakult ki. Az egyik vitatott téma az volt, hogy az RMDSZ retorikája szerint az új erdélyi magyar párt megjelenésével veszélybe került a parlamenti képviselet. Az alaptalan felvetés kapcsán Csomortányi István elmagyarázta: az alternatív bejutási küszöb bevezetésével kizárt az, hogy a magyarság parlamenti képviselet nélkül marad. Hat képviselői választókerületben és három szenátori kerületben kell megszerezni az első helyet valamely pártnak ahhoz, hogy bekerüljön a parlamentbe, márpedig mi magyarok 17 képviselői és 7 szenátori kerületben vagyunk kényelmes többségben, hangsúlyozta. A munkahelyteremtést illetően Béres Csaba ígéretet tett arra, hogy a júniusi választásokig 200 új munkahelyet teremt Székelyhíd körzetében. Csomortányi István örömmel nyugtázta a váratlan bejelentést. „Ezek jegyében levonhatjuk azt a következtetést, hogy sok hasonló fórumra van még szükség ahhoz, hogy az elmúlt években felgyűlt problémákat és félreértéseket tisztázni lehessen” – hangzott el.

Az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi sajtószolgálata