Lakásügyeink: mit, hogyan?

Megszoktuk, új év új szabályok és változások az ingatlanpiacon is. Idén nem sok van ezekből, főként az ügyintézésben kell változásokkal számolni, míg a lakástámogatások, hiteltámogatások az ismert formában működnek továbbra is.

Egyetlen változás történt a Fészekrakó Programban, ami ugyanakkor nem újdonság hiszen már a program megjelenésekor annak eleme volt, ez a garanciadíj. A kormány 2005-ben elengedte a 2 százalékos garanciadíjat az igénylőktől, ezt idén már fizetni kell. Nem módosultak az állami lakástámogatások, hiteltámogatások, az illetékek és az építésügyi szabályok.

Változás történt viszont a földhivatali ügyintézésben. A lakásmaffiával és más csalókkal szembeni fellépés eredményeként új nyomtatványokat vezettek be a földhivatalokban. A tulajdoni lapokról kért másolatnál eddig is nyomtatványt kellett kitölteni, ám ez évtől sokkal szigorúbban kezelik, hogy ki, mikor, miért adott be ilyen kérvényt. Az erre rendszeresített kérelmi lapon a személyazonosságot igazoló adatokat mostantól szigorúan ellenőrzik. A tulajdoni lapba való betekintésre is kérelmi nyomtatványt rendszeresítettek, ez korábban nem volt.

Az ügyfelek szolgálatában

– Jelenleg is működik, hogy a tulajdont, vagy egyéb jogcímet igazolók az őket érintő ingatlanokra, helyrajzi számokra vonatkozóan beadott kérelmekről tájékozódhatnak a hivatalokban, míg a későbbiekben várható, hogy bizonyos díj ellenében hozzáférjenek a Takar rendszerhez, ahol lekérdezhetik ugyanezt – tájékoztatott dr. Kisvárdai László, a megyei földhivatal hivatalvezetője.

Megtudtuk: szintén új nyomtatványt rendszeresítettek az ingatlan-nyilvántartási változások bejelentésére, vezetésére. A kérelemhez ez évtől két eredeti és egy másolati példányt kell csatolni a bejegyzés alapjául szolgáló okiratról.

Új szolgáltatások

– Változás továbbá, hogy a földhivatali eljárások díját az idei évtől személyesen pénztári befizetéssel, csekken, avagy banki átutalással kell teljesíteni az ingatlan-nyilvántartási eljárásoknál is, amiknek díját korábban illetékbélyeggel kellett leróni. Ehhez kapcsolódóan érdemes tudni, hogy a hivatal mostantól csak a díjak megfizetését követően kezdi el az ügyintézést, ami szintén változás a korábbiakhoz képest. Könnyebbség, hogy míg korábban csak indokolt és kivételes esetekben történt soron kívüli eljárás, január 1-jétől 10 ezer forintos befizetés ellenében indoklás nélkül kérhető sürgősségi ügyintézés. Ekkor a 30 napos határidővel szemben 2 nap jóváhagyás, és további 2 nap ügyintézési idő alatt szolgáljuk ki az ügyfeleket – hangsúlyozta a hivatalvezető.

OlKa