Lakások fogyatékos fiataloknak

Lakások fogyatékos fiataloknak
Nagyvárad – A németországi Alsterdorf alapítványnak köszönhetően tizenkét mérsékelten fogyatékos fiatal két szépen berendezett tömbházlakásban jutott otthonhoz. Szerdán felavatták a lakásokat.

A Salcamilor utcai négyszobás tömbházlakásban minden megtalálható, ami egy háztartáshoz kell. A bútorok egyszerűek és újak, a három hálószoba mindegyikében két ágy található, a negyedik szoba pedig nappalinak van berendezve. Itt hat enyhén fogyatékos lány lakik, a legfiatalabb tizennyolc, a legidősebb huszonhat éves.

Ciprian Novactól, a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk: mind a Salcamilor, mind a Cazaban utcai blokklakások úgynevezett mérsékelten védett kategóriájú otthonok. Bár azok a fiatalok, akik itt laknak, elképzelhető, hogy egész életüket itt töltik majd, a cél mégis az, hogy minél önállóbbak legyenek és alkalom adtán egymaguk is megállják a helyüket. Napközben az igazgatóság egy alkalmazottja felügyeli őket.

Dolgoznak

A hat lány közül ötnek már van állása, egyikük pedig, a tizennyolc éves Mihaela hamarosan dolgozni fog. Ő egy hamarosan nyíló Borsi úti nagyáruháznál fog majd takarítani, a többiek cipőfelsőrész, valamint zacskókészítőként már munkába álltak. Mihaelától megtudtuk: hét hónappal ezelőtt halt meg édesanyja, aki egyedül nevelte őt és testvéreit. Társai a Max, illetve a Frankfurt házakból jöttek, ahol fogyatékos kiskorúaknak adták át a helyüket.

Haszonbérbe adva

Szinte az összes költséget a gyermekvédelmi igazgatóság állja, s ez személyenként évi 7838 lej; a fiatalok fizetésének a fele egy saját nevükre szóló bankszámlán gyűlik, ebből nagyszabásúbb dolgokat vásárolhatnak majd. A fizetésük másik feléből pedig szabadon költekezhetnek – s ezáltal megtanulják, hogyan osszák be a pénzüket.

A két lakást az Alsterdorf alapítvány vásárolta meg és rendezte be, a svédországi Anna Pettersson 75 500 eurós adományából, valamint németországi szponzorok által nyújtott támogatásokból – s haszonbérbe adta a gyermekvédelmi igazgatóságnak. A svédországi támogató egyébként személyesen is eljött a tegnapi (szerdai) lakásszentelésre és -avatóra.

Amint dr. Michael Wunder, az alapítvány romániai projektvezetőjének sajtóközleményéből kiderül, segítségükkel most már 27 enyhén fogyatékos személy jutott védett lakásokhoz, s további 22 fogyatékos személyt pedig családi típusú házakban helyeztek el.

Neumann Andrea