Lakásbiztosítási határidő

Nagyvárad – Hosszas huzavonát követően 2010. július 15-én lépett életbe Romániában a kötelező lakásbiztosítási rendszerhez való csatlakozást előíró törvény.

Elméletileg hat hónap áll rendelkezésére a lakástulajdonosoknak arra, hogy csatlakozzanak, ellenkező esetben 2011. január 15. után büntetésre számíthatnak. A biztosítási összeg maximális plafonértéke 20 ezer euró, a biztosítás pedig kizárólag árvízre, földrengésre és földcsuszamlásra vonatkozik. Az esetleges károkat azonban nem a biztosítótársaságok fizetik, hanem az aláírandó kötvényeket kibocsátó Katasztrófaellenes Biztosítási Csoport (PAID).
Ennek tizenhárom biztosítótársaság a részvényese: a Groupama, az Astra (Nagyvárad, Sztaroveszky/Magheru surárút 11. szám, M11-es tömbház, földszint), az Uniqua (Independenţei tér 49. szám, A2-es tömbház), a Generali, az Ardaf (Independenţei tér 49. szám, A2-es tömbház), az Euroins, a Carpatica Asig (Independenţei tér 33. szám), a Grawe, a Credit Europe, az ABC Asigurări (Dunării utca 12. szám, 3/B lakrész), a Certasig, a City Insurance és a Platinum (D. Cantemir út 10., szám, A5-ös tömbház; Stefan Zweig utca, földszint; Independenţei tér 35. szám, A9-es tömbház).
A jogszabály értelmében az évi biztosítási összeg 10 euró (B kategóriájú, deszkából vagy agyagból épített házak esetében), illetve 20 euró (A típusú, azaz betonból vagy téglából készült ingatlanoknál).