Lakás és alkotóműhely művészeknek

Lakás és alkotóműhely művészeknek
Nagyvárad- A Nagyváradi Egyetem Építészeti Tanszékének és a Romániai Építészkamara Bihar megyei fiókszervezetének szervezésében kiállítás nyílt kedd délután, Lakás és alkotóműhely művészeknek címmel.

A Fő utcai Vízuális Művészetek Galériájában megnyílt tárlaton a Nagyváradi Egyetem Építészeti Tanszéke első évfolyamot végzett hallgatóinak a tervrajzai és makettjei tekinthetők meg. A kedd délutáni ünnepségen a Romániai Építészkamara Bihar megyei fiókszervezetének nevében Angela Lupşea jogtanácsos köszöntötte az egybegyűlteket, majd Aurora Mancea dékán vette át a szót. Arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen jelentős fejlődésen mentek keresztül a tanítványai: egy évvel ezelőtt még az egyetemi felvételi vizsga miatt izgultak, most pedig már a galériában állíthatják ki a munkáikat. Megitélésében a diákok “szívüket-lelküket beleadták” az alkotásaiba, így igen szenvedélyes kreációk láttak napvilágot. Úgy vélte: a tervrajzok és makettek minősége, színvonala önmagáért beszél és kifogja a szelet azoknak a vitorlájából, akik úgy gondolják, hogy nem életképes az építészeti fakultás.

Felfedezték önmagukat

Dr. Ramona Novicov katedrafőnök szerint a Fő utcai képtár igazi kulturális központtá nőtte ki magát, mely jelen esetben két alappillérre, az építő- és a képzőművészetre támaszkodik. A művészettörténész kiemelte az egyetemisták komoly hozzáállását és lelkesedését, és arra kérte őket, hogy bizalommal tekintsenek a jövőjükre. Az első éveseket irányító Cristian Puşcaş egyetemi tanár annak a meggyőződésének adott, hogy az építészet életszenvedélyt jelent. Szerinte a diákok csupán a kezdő lépéseket tették meg az előttük álló hosszú úton, de máris rájöhettek arra az alapigazságra, hogy az alkotómunka hozzájárul ahhoz, hogy felfedezzék önmagukat.

A kiállítás július 17-ig tekinthető meg, ingyenesen, hétköznaponként 10-18 óra között.

Ciucur L. Antonius