Lagarde: az IMF kész tárgyalni Romániával egy újabb hitelmegállapodásról

Akt.:
Lagarde: az IMF kész tárgyalni Romániával egy újabb hitelmegállapodásról
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kész tárgyalni Romániával egy újabb hitelmegállapodás megkötéséről – mondta Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója kedden, amikor Traian Basescu román államfővel találkozott Bukarestben.

A megbeszélés nyilvános részén Traian Basescu elmondta: Romániának szüksége van arra, hogy még két évig élvezze az IMF támogatását. Christine Lagarde közölte: az IMF örömmel segít Romániának és ül a tárgyalóasztalhoz már ezen a héten, ha a román hatóságok úgy gondolják, hogy hasznos lesz az IMF újabb támogatása a reformok gyakorlatba ültetése és a gazdaság fejlesztése érdekében.

Az IMF bukaresti küldöttsége szerdán érkezik a román fővárosba, ahol várhatóan két hétig tartózkodik, és egy újabb hitelmegállapodás részleteiről tárgyal a román hatóságokkal.

A román államfő a keddi tanácskozáson kifejtette: Romániának az egészségügyi szektor hatékonyságát kell növelnie, hiszen az elmúlt évtizedben mintegy négymilliárd euróval nőtt a rendszer finanszírozása, ugyanakkor az ellátás színvonala csökkent. Románia másik prioritásának nevezte az állami vállalatok hatékonyságának növelését, hiszen – mint mondta – nem versenyképesek, és akadályozzák az ország eurózónához való csatlakozását. Traian Basescu fontosnak tartja emellett a bankok ösztönzését a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelezés növelésére.

Christine Lagarde szerint a szerkezeti reformok folytatása létfontosságú a román gazdaság versenyképességének javítása érdekében.

Az IMF vezérigazgatója kétnapos látogatáson tartózkodik Bukarestben, ahol előadást is tart.