„La Opera” – koncert varázslata

Fotó: Nicu Cherciu
Fotó: Nicu Cherciu
Az utóbbi években egyre több magas művészi színvonalú szabadtéri operaelőadást hallgathat a kolozsvári zeneszerető közönség.

Ezek a produkciók sajátos technikai kivitelezést, látványtechnikát igényelnek. Rendkívül nagy érdeklődést váltott ki a Kolozsvári Román Nemzeti Operának a 2017- 2018-as évadot szeptember 2.-án nyitó „La Opera” címmel tartott szabadtéri koncertje, amelyet az intézmény előtti, Avram Iancu téren tartottak.

A vizuális hatásokban gazdag rendezvény, a fények, a színek együtt hatása, a korszaknak megfelelő kosztümök, a díszletek sajátos hangulatot gerjesztettek. A neves operaénekesek, a műszaki személyzet munkájukkal valósággal elvarázsolták a népes közönséget. Felléptek: Lucia Bulucz, Carmen Gurban, Diana Țugui, Ștefania Barz, Iulia Merca, Andrada Ioana Roșu, Cristian Mogoșan, Florin Pop, Geani Brad, Florin Estefan, Fülöp Márton, Cristian Hodrea, Petru Burcă, Simonfi Sándor, Vlad Rațiu (gordonkás). Közreműködött a Kolozsvári Román Opera zene- és énekkara, vezényelt David Crescenzi olasz karmester. A díszlet Magdy Hawash munkája, rendező Cristina Albu. Részletek hangzották el a világ operairodalmának gyöngyszemeiből. A legszebb áriákat, duetteket, nyitányokat, kórusműveket hallgathatott meg a nagyérdemű.

Elhangzott áriák, duettek, nyitányok

A teljesség igénye nélkül az elhangzott áriák közül felsorolnék néhányat : Dio di Giuda (G. Verdi: Nabucco- Nabucco imája, Fülöp Márton ), Una voce poco fa (G. Rossini: Sevillai borbély- Rosina cavatinája, Diana Țugui), La fleur que tu m’avais jetee ( G. Puccini, Carmen – Don José áriája, a Virágdal, Sorin Lupu), Gremin áriája -Ljubvi vsye vozrasztyi pakorni ( P. I. Csajkovszkij,: Anyegin, Simonfi Sándor), Liza áriája (P. I. Csajkovszkij: A pikk dáma, Carmen Gurban), Qui m’ aurait dit- Charlotte áriája ( Jules Massenet, Werther, Iulia Merca), Musette keringője ( G. Puccini: Bohémélet, Lucia Bulucz), Sir Giorgio- Cinta di fiori ( Vincenzo Bellini: A puritánok, Petru Burcă), Cortigiani, vil razza dannata, Rigoletto áriája ( G. Verdi: Rigoletto, Fülöp Márton), Musette keringője (G. Puccini: Bohémélet- Lucia Bulucz), Glawari Hanna, Vilja-dal ( Lehár Ferenc: A víg özvegy- Ștefania Barz).

Kórusmű

G. Verdi „Nabucco” című operájának híres kórusműve „Va, pensiore” (Zsidók kórusa, a Szabadság kórusa) betöltötte a teret. Az Eufrátesz partján a zsidók hazájuk és szabadságuk elvesztésén keseregnek. Zakariás, a zsidók főpapja ellenállásra szólítja fel őket. A Zsidók kórusa magyarul így hangzik: „Mint a fecske, repülj messze földre, /Színarany szárnyú gondolat repülj el! …” A „Va, pensiero” -t a különböző szabadságharcok és mozgalmak is zászlójukra tűzték.

Ízelítő az új évad repertoárjából

A 2017-2018-as évad hivatalos megnyitóján, október elsején, Karl Jenkins „The Armed Man. A Mass For Peace” (A fegyveres ember- Mise a békéért!) című szimfonikus művet hallgathatja a közönség. Közreműködik a Cardiffi Kórus (Cor Caerdydd). Vezényel Flavius Filip. A produkció világpremierje 2000-ben volt a Londoni Royal Albert Hallban, s a bemutató után a zeneszerző legnépszerűbb alkotásává vált világ szerte. Majd 2018 januárjában P. I. Csajkovszkij „A pikk dáma” című opera bemutatójára kerül sor.

A 2017-2018-as évadban a Kolozsvári Román Nemzeti Opera művészeti igazgatója David Crescenzi olasz karmester- olvasható az intézmény honlapján.

A Kolozsvári Nemzeti Opera a „Simona Noja” Kulturális Alapítvánnyal partnerségben valósította meg a „La Opera” nevű koncertet. A nagysikerű rendezvény támogatói a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Városi Tanács, a Kolozs Megyei Tanács és a szponzorok.

A „La Opera” koncert célja, megszerettetni az emberekkel az operát. A zenei rendezvény mindenkihez szólt. A közönség zenei élményekkel gazdagodva távozott.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,