L. Pop a testnevelés tankönyvről: nem értem mi a probléma

Akt.:
Liviu Pop tanügyminiszter
Liviu Pop tanügyminiszter
Az idén az ötödik osztályban bevezetett testnevelés tankönyvet a román akadémia és az egyetemi szakoktatók javaslatai alapján állították össze és ez nem jelenti azt, hogy a gyerekek nem mozogni fognak testnevelős órán – jelentette ki Liviu Pop tanügyminiszter pénteken, a Szociáldemokrata Párt (PSD) nagyszebeni székhelyén tartott sajtóértekezletén.

‘A tankönyv egy eszköz, ami a diákot, tanárt és szülőt is segíti. Mindenki csak nyerhet belőle. Nem értem, hogy mi a gond azzal, hogy van egy tankönyv. Senki nem fog ellenőrző dolgozatot írni ebből és házi feladatot sem adnak a testnevelés tankönyvből’ – mondta a miniszter.

Liviu Pop támogatja, hogy az ötödiktől a tizenkettedik osztályig, minden osztályban legyen testnevelés tankönyv.

Hiába mondjuk a reklámban, hogy ‘tornázzon naponta 30 percet’, mert nem nagyon tudjuk, hogy hogyan kellene tornázzunk’ – érvelt a miniszter.

‘Európa legtöbb országában létezik testnevelés tankönyv. Franciaországban az első osztálynak is van és ez nagyon is hasznos a szülőnek, tanulónak és tanárnak. (…) A tankönyv bevezetését a romániai oktatási programokat kidolgozó intézetek javasolták’ – mondta el Liviu Pop.

A tárcavezető bejelentette: a kormány fenntartja a tornaterem építési programot, illetve figyel a meglévők felszereléssel és eszközökkel történő ellátásra.

‘Tankönyvvel vagy anélkül, tornatermeket mindenképpen építenünk kell. Jelenleg nincs megfelelő számú tornaterem’ – állapította meg a miniszter.

Osztályfőnöki órára is

Egyetlen óra sem lesz, amire ne lenne tankönyv, így az osztályfőnöki órára is bevezetik a tankönyvet – közölte Liviu Pop. ‘Az osztályfőnöki órán kell jogi, egészségügyi, pénzügyi, természetvédelmi, családdal kapcsolatos alapfogalmakat tanítani, tehát indokolt a tankönyv bevezetése’ – mondta a miniszter.

www.agerpres.ro