L. Orban: Előre megfontolt szándékkal történt a rendfenntartók erőszakos fellépése a békés tüntetők ellen

Ludovic Orban
Ludovic Orban
‘Előre megfontolt szándékkal’ történt a rendfenntartók erőszakos fellépése a békés tüntetők ellen – nyilatkozta szombati sajtóértekezletén Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

‘Ahelyett, hogy meghallgatnák a tüntetők kéréseit, kívánságait, Dragnea és a kamarillája visszavetette Romániát a 90-es évek bányászjárásainak idejébe. (…) Világos előttem, hogy előre megfontolt szándékkal történt a rendfenntartók erőszakos fellépése a békés tüntetők ellen’ – mondta Orban.

A PNL elnöke ‘példátlanul súlyosnak’ minősítette a csendőrség fellépését, és bejelentette, hogy a liberálisok kérni fogják, hogy a belügyminisztert, a csendőrség parancsnokát és a bukaresti prefektust idézzék be a parlament védelmi bizottsága elé.

’28 éve, hogy a rendfenntartó erőket nem használták elnyomó gépezetnek az emberek ellen. Dragnea parancsa, hogy a csendőrség brutálisan, megfélemlítő jelleggel lépjen fel a békés tüntetőkkel szemben, a demokrácia elleni példátlan támadást jelent, egy támadást az összes, a hatalommal egyet nem értő polgár ellen, amely gyakorlatilag a jelenlegi hatalmat egy olyan hatalommá alakítja, amelynek semmilyen köze sincs a demokráciához, egy autokrata hatalommá, amely kisajátította és a polgárok elleni fegyverré alakította az intézményeket’ – hangoztatta Orban.

A PNL elnöke hozzátette: amennyiben a többség megakadályozza, hogy a felelőseket az illetékes parlamenti bizottságok elé idézzék, a liberális párt aláírásgyűjtésbe kezd, hogy hívják össze a parlament rendkívüli ülésszakát és állítsanak fel egy bizottságot, amely kivizsgálja a Victoriei téren történt visszaéléseket és erőszakos cselekedeteket.

Elmondta azt is, hétfőtől a PNL létrehoz egy jogászokból álló csoportot, amely jogi segítséget nyújt a tüntetésen történt erőszakos cselekedetek sértetteinek.

www.agerpres.ro