L. Dragnea: Több mint 100.000 haszonélvezője van a nyugdíjtörvény módosításának

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea
A 2010/263- as nyugdíjtörvénynek a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett módosítása, amelyet már kihirdetett Klaus Iohannis államfő, több mint 100.000 haszonélvezője van – jelentette ki csütörtök este Liviu Dragnea, a PSD elnöke.

,,A módosítás kijavítja a törvény több igazságtalanságát és gyakorlatilag emelkedik azoknak a nyugdíja, akik nehéz, vagy nagyon nehéz körülmények között dolgoztak: légierő, bányaipar, kőolaj- és gázkitermelés, kohászat, tengeri és folyami hajózás, stb.” – nyilatkozta Dragnea a România tévében.

A PSD elnöke szerint a nyugdíjosztály hivatalból újraszámítja azoknak a nyugdíját, akik ugyanannyi munkában eltöltött év után, azonos körülmények között mentek nyugdíjban, csak az érvényben lévő különböző szabályozás miatt más-más nyugdíjat kapnak. Az újraszámolás a kisebb nyugdíjat kapó személyeket érinti.

A pártelnök szerint a módosítással legalább 100.000 személynek nő a nyugdíja.

Az új nyugdíjtörvényt augusztusban bocsátják közvitára. Ez teljes egészében a hozzájárulás ‘igazságos és becsületes’ elvére épül – hangoztatta Dragnea.

A PSD elképzelése szerint az új nyugdíjtörvényt még idén ősszel megszavazza a parlament.

A 2010/263-sa nyugdíjtörvényt módosító jogszabályt, amely az I-es és II-es munkacsoportban dolgozó személyekre vonatkozik, csütörtökön hirdette ki Klaus Iohannis államfő.

www.agerpres.ro