L. Cazan: Elnézést kérünk azoktól, akiknek ártatlanul szenvedést okoztunk

Akt.:
Laurenţiu Cazan
Laurenţiu Cazan
Elnézést kérünk azoktól, akiknek ártatlanul szenvedést okoztunk az augusztus 10-ei tüntetésen – mondta csütörtökön a közszolgálati televízió műsorában Laurenţiu Cazan őrnagy, a Victoriei téri csendőrakció parancsnoka.

Nincs, amit felrónia magának – mondta csütörtökön a közszolgálati televízió műsorában Laurenţiu Cazan őrnagy, a múlt pénteki, Victoriei téri csendőrakció parancsnoka, aki hozzátette: a csendőrség a ‘megfelelő időpontban’ lépett közbe. Cazan elmondta: 12 éve szolgál a csendőrségnél, az elmúlt egy esztendőben ő irányította bukaresti egység minden, fokozott kockázatú bevetését.

Azt mondta: az augusztus 10-ei közbelépést az indokolta, hogy egyre erőszakosabbak voltak a tüntetők a csendőrökkel szemben.

‘Taktikai és szervezési szempontból nincs, amit felrónom magamnak, azt gondolom, hogy a csendőrség közbelépésére a megfelelő pillanatban került sor. (…) Azért volt szükség erre, mert a növekvő erőszak azzal fenyegetett, hogy felbontja a csendőrség védőállását. A közbelépést akkor indítottuk, amikor újabb támadás kezdődött a csendőrség és a rendőrség egységei ellen’ – mondta Cazan.

Kérdésre válaszolva Cazan azt mondta, ‘biztos abban’, hogy a vizsgálatok fényt derítenek arra, kik voltak a csendőrségre támadó, ‘szervezettnek tűnő’ egyének. A csendőrség közbeavatkozását megfelelőnek nevezte a parancsnok.

‘Senki sem tökéletes. (…) Ha voltak túlkapások, ha a vannak olyan személyek, akiknek ártatlanul szenvedést okoztunk, azoktól elnézést kérünk. Egy dolgot azonban mindenki figyelmébe szeretnék ajánlani: ha nem is hallják a törvényes felszólításokat, ha nem is értik a fényjelzéseket, ha látják, hogy az indulatok elszabadultak és a csendőrség elindult, jobb elhagyni a környéket’ – mondta Cazan.

www.agerpres.ro