Kövesi üzenete az állampolgároknak: Ne adják fel!

Akt.:
Fotó: Inquam Photos / Octav Ganea
Fotó: Inquam Photos / Octav Ganea
Az “állampolgároknak és a társadalomnak” is üzent Laura Codruţa Kövesi hétfői sajtónyilatkozatában, amelyet azt követően adott, hogy az államfő aláírta a korrupcióellenes főügyészi tisztségből való felmentéséről szóló rendeletet.

“A korrupció legyőzhető! Ne adják fel” – fogalmazott a volt főügyész. ‘Bebizonyítottuk, hogy a romániai intézmények hatékonyak, törvényesen működnek, és ami a legfontosabb, hogy a korrupciót le lehet győzni’ – mondta sajtóértekezletén Kövesi.
‘Jóérzés dolga belátni, hogy jelen pillanatban nincs politikai akarat a független igazságszolgáltatás biztosítására, a cél a nyomozások és az egész igazságszolgáltatás akadályozása’ – mondta sajtóértekezletén Kövesi. A DNA volt főügyésze az ügyészek függetlenségét szavatoló törvények mellett foglalt állást. ‘Mi, ügyészek, nem szállhatunk be a politikai harcba, ezt tiltja a törvény. Kiállunk azonban a stabil törvényi keret, az ügyészek függetlensége mellett. Az ügyészek függetlenség olyan érték, amelyet nem lehet megvásárolni’ – szögezte le Laura Codruţa Kövesi.

Megválaszolatlan kérdés és előírások

“A Románia elnöke által kibocsátott rendelet megválaszolatlanul hagy egy nagy kérdést. Ezután a főügyészek az igazságügyi miniszter önkényes alárendeltségében tevékenykednek?” – tette fel a kérdést Kövesi, hozzátéve, nem kommentálja az alkotmánybíróság döntését, ennek indoklásában azonban – véli – azt sugallják, hogy a jövőben az ügyészek az igazságügyi miniszter alárendeltségébe fognak tartozni. “Ennek a kérdésnek a tisztázására továbbra is szükség van” – nyomatékosította.

‘Emlékeztetnék arra, hogy a leváltási javaslat nem felelt meg a törvényi előírásoknak, mert a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) negatívan véleményezte azt. A CSM ügyészi részlege előtt bebizonyítottam, hogy az igazságügyi miniszter érveinek egy része valótlan, egy része megalapozatlan’ – mondta sajtónyilatkozatában Kövesi.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) székhelyén tartott sajtótájékoztatón Kövesi azt mondta, folytatja az ügyészi munkát, de nem a DNA keretében.

www.agerpres.ro