Kvótareferendum – Londonban szavaznának a legtöbben

Kvótareferendum – Londonban szavaznának a legtöbben
Szombat délután 16 órakor lejárt a határidő, a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok eddig az időpontig kérhették felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, hogy az októberi népszavazáson Magyarország 105 külképviseletének egyikén szavazhassanak. Londonban szavaznának a legtöbben, 1327-en.

Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik az október 2-ai népszavazás idején nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein voksolhatnak. Ehhez azonban szeptember 24-én 16 óráig fel kellett vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Aki a határidőig nem kérte felvételét a névjegyzékbe, nem voksolhat egy hét múlva külföldön.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának (www.valasztas.hu) vasárnap reggeli, 7 órás adataiból kiderül: 11 233-an kérték, hogy külképviseleten voksolhassanak.

A vasárnap reggeli adatok szerint 1327-en kérték, hogy Londonban szavazhassanak, a második legnépszerűbb város München, 761-en jelezték, hogy ott akarnak voksolni október 2-án, a harmadik legnépszerűbb Csíkszereda, ott 741-en szavaznának, a negyedik legnépszerűbb Brüsszel (ott 714-en szerepelnek a névjegyzékben), az ötödik pedig Bécs (501 szavazó).

Négyszáznál is többen voksolnának Szabadkán (448) és Stuttgartban (411), háromszáznál többen pedig Bernben (394), Berlinben (391), Kolozsváron (374), Beregszászon (353) és Hágában (328).

Kétszáznál többen voksolnának Párizsban (256), Stockholmban (230), Dublinban (221) és New Yorkban (201).

Száznál több szavazó van Düsseldorfban (197), Rómában (177), Milánóban (174), Ungváron (155), Barcelonában (143), Torontóban (140), Helsinkiben (137), Pristinában (133), Koppenhágában (122), Madridban (114), Prágában és Krakkóban (113-113).

Tíznél kevesebb választópolgár jelentkezett 13 külképviselet névjegyzékébe, 9 jelentkező van Bejrútba, 8-8 Brazíliavárosba, Sao Paulóba és Ho Si Minh városba, 7 Lendvára, 6-6 Algírba és Mexikóvárosba, 5-5 Asztanába, Ulánbátorba, Jekatyerinburgba és Tuniszba, 4-4 pedig Csungkingba és Abujába.

A legtöbb helyen – négy külképviseleten – a Kínában tartózkodó magyar választópolgárok szavazhatnak (Csungking, Sanghaj, Hongkong, Peking), valamint az Egyesült Államokban tartózkodók (Chicago, New York, Washington, Los Angeles) és Németországban (Berlin, Düsseldorf, München és Stuttgart). Három külképviseleten szavazhatnak az Oroszországban tartózkodók (Szentpétervár, Moszkva, Jekatyerinburg), Romániában (Bukarest, Csíkszereda, Kolozsvár) és Ukrajnában (Kijev, Ungvár, Beregszász).

Két helyszínen lehet szavazni Ausztráliában (Melbourne és Canberra), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), Horvátországban (Zágráb és Eszék), Kanadában (Toronto és Ottawa), Kazahsztánban (Asztana és Almati), Lengyelországban (Krakkó és Varsó), Olaszországban (Milánó és Róma), Spanyolországban (Barcelona és Madrid), Szerbiában (Szabadka és Belgrád), Szlovákiában (Pozsony és Kassa), Szlovéniában (Lendva és Ljubljana), Törökországban (Isztanbul és Ankara) valamint a Vietnami Szocialista Köztársaságban (Hanoi és Ho Si Minh város).

A szombati határidő jogvesztő, utána már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. A magyarországi szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag személyesen, Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

(MTI)