Kvótanépszavazás – Az EMNT a szavazatok kétharmadát gyűjtötte össze Erdélyben

Tiboldi László, az EMNT alelnöke
Tiboldi László, az EMNT alelnöke
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) – saját becslése szerint – az Erdélyben leadott levélszavazatok mintegy kétharmadát gyűjtötte össze, és továbbította a magyar külképviseleteknek – jelentette egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón Tiboldi László, az EMNT alelnöke.

Tiboldi László elmondta: az EMNT által működtetett irodahálózat az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) önkénteseivel közösen nyújtott segítséget az erdélyi magyaroknak a népszavazáson való részvételhez. Egyrészt abban segítettek, hogy a szavazók helyesen töltsék ki a levélszavazatot érvényesítő nyilatkozatot, másrészt pedig összegyűjtötték, és elvitték Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusára a levélszavazatokat. Amint megjegyezte: 38566 levélszavazatot adtak le a külképviseleteken, és ez az Erdélyben leadott szavazatok mintegy kétharmadát teszi ki.

Tiboldi László elmondta, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) még nem fejezte be a határon túli szavazatok összesítését, ezért ma még csak becsülni lehet, hogy Erdélyben a részvételi arány magasabb volt, mint a magyarországi átlag. Az alelnök megjegyezte: a határon túli szavazatok mintegy 15 százalékát érvénytelenítette formai hibák miatt az NVI. Hozzátette: a korábbi levélszavazás tapasztalatai szerint a legtöbb hiba a szavazó anyja nevének a beírásánál történik. A magyar okmányok ugyanis az anya leánykori nevét kérik, a román közigazgatás viszont azt a nevet tartja számon, amit az anya a szüléskor viselt. Ez pedig legtöbb esetben a házasságkötéskor felvett név.

Az alelnök elmondta, javasolni fogják a magyar hatóságoknak az azonosító űrlap egyszerűsítését. Megjegyezte: a román jogszabály jóval egyszerűbb azonosító űrlapot ír elő a levélben szavazó külföldön élő román állampolgárok számára.

(MTI)