Kutyavilág köszöntött be Romániában

Romániában országos problémává nőtték ki magukat az utcákat ellepő kóbor kutyák: már nem csak Bukarestben szaporodtak el elviselhetetlen tömegűvé, hanem a vidéket is “hatalmukba kerítették”.

A gazdátlan ebek egyik falkája legutóbb a Fekete-tenger partján, Konstancában támadott meg egy hat éves kislányt, akit szabály szerint élve falt fel. Legutóbb 2006 januárjában fordult elő hasonló eset. Akkor egy japán üzletember vesztette életét. Őt Bukarestben marták meg a kutyák, az elszenvedett sebek miatt pedig elvérzett.
A hatóságoknak az okozza a legnagyobb gondot, hogy az elmúlt években ismét rohamosan megnőtt a kóbor kutyák száma. A jelenlegi törvények lehetővé tennék, hogy ivartalanítsák őket, de ehhez kutyamenhelyen kellene az ebeket tartani egy darabig. A kutyák elszállásolása viszont nagyon költséges. A Romania Libera című napilap kiszámította, hogy a Bukarestben jelenleg működő, 500 ebet befogadó két menhely költségei elérik az évi 40 ezer eurót – 10 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy egy kutya eltartása körülbelül 80 euróba kerül, miközben Romániában nagyon sok nyugdíjas ekkora havi járulékból kénytelen megélni.
A helyzet tovább romolhat amiatt, hogy ugyan még nem alkalmazzák, de a bukaresti parlament már elfogadta azt a törvényt, amely megtiltja a kóbor kutyák elaltatását. A jelenlegi törvények lehetővé teszik, hogy a menhelyeken gondozott kutyákat elaltassák abban az esetben, ha egy ideig senki nem jelentkezik értük. Az új törvény szerint azonban az állatorvosok ezentúl csak ivartalaníthatják az ebeket, majd vissza kell engedniük őket az utcára. A törvény kezdeményezői abban reménykednek, hogy így természetes halállal pusztulnak el. Ennek ellenzői viszont a folyamat lassúságára hívják fel a figyelmet, valamint arra, hogy az ivartalanított kutyák továbbra is agresszíven viselkedhetnek.
A megoldásról faggatott román politikusok többsége kerüli a határozott választ, ugyanis Romániában küszöbön állnak a helyhatósági választások, és egyikük sem kockáztatná szívesen esélyeit azzal, hogy egyik vagy másik fél mellett kötelezi el magát.