Kutatók éjszakáztak kutatópalántákkal

Kutatók éjszakáztak kutatópalántákkal
A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte megrendezett ismeretterjesztő fesztivál. Most harmadszor Várad is csatlakozott.

Kutatók Éjszakája címmel volt meghirdetve, de igazából Kutatók Délutánja és Estéje volt, mivel 17-től 22 óráig tartott az a rendezvény, amelyik a Nagyváradi Egyetemre vonzott igen sokakat. És távolról sem csak egyetemistákat, hiszen sok középiskolás, illetve általános iskolás is ott zsibongott péntek este az egyetem sportcsarnokában – ez adott ugyanis helyet az eseménynek. A pályán állították ki ugyanis azt a sok különféle szerkentyűt, találmányt, amit erre az alkalomra a közönség számára is kipróbálhatóvá tettek. Ehhez SciFUN néven egy külön zónát is létrehoztak, ahol a legnagyobb nyüzsgés volt, hiszen mindenki ki akarta próbálni a mindenféle szoktatlan készülékeket.

Európai szintű

Más érdekes programokkal is előrukkoltak az idei rendezvényen. Érdeklődjön a látogató akár a természettudományok, műszaki tudományok, orvostudományok, agrártudományok, társadalomtudományok, bölcsészettudományok, vagy akár a művészetek iránt biztos, talált vonzó programot.Voltak előadások, kísérletek, beszélgetések, interaktív játékok, kiállítások, műhelyfoglalkozások, versenyek. A Kutatók Éjszakáját már harmadszor tartották meg Váradon is. A rendezvény célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak ahhoz, hogy tudományos életpályát válasszanak, és reálisabbá tegye a kutatókról kialakult, sokszor sztereotípiákon alapuló véleményt.
A Kutatók Éjszakája (Researcher’s Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte megrendezett ismeretterjesztő fesztivál, amelyet 2005 óta minden év szeptemberének negyedik péntekén rendeznek meg. Ezen az egyéjszakás non-profit fesztiválon Európa 33 országában több mint 300 városban kutatókkal lehet játszani, beszélgetni, sportolni, miközben bepillantást nyerünk a tudomány világába.
Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramja által támogatott rendezvénysorozat első kiadása 2005-ben volt, és másfél millió látogatót vonzott.
Az idei váradi rendezvényeket több cég mellett intézmények, vállalatok is támogatták, például a megyei rendőrség, a SMURD, az OTL.

Szeghalmi Örs