Külügy: a Deveseluban felállított rakétaelhárító rendszer nem Oroszország ellen irányul

Külügy: a Deveseluban felállított rakétaelhárító rendszer nem Oroszország ellen irányul
Románia folyamatosan hangsúlyozta, hogy a Deveselu település melletti rakétaelhárító rendszer nem Oroszország ellen irányul és a rakétapajzs megegyezik az ENSZ előírásaival. Az olyan, nyilvánosságot látott vélemények, amelyek ezt nem veszik figyelembe, “nem segítik elő az építő jellegű hozzáállást” – válaszolta a Külügyminisztérium az AGERPRES hírügynökség kérésére.

“Románia folyamatosan hangsúlyozta a nyilvánosság előtt és a szövetséges országoknak is, hogy a Deveselu mellett épített rakétapajzs nem Oroszország ellen irányul, egyszerűen védelmi szerepe van, amely mindenben megegyezik az ENSZ előírásaival” – mutat rá a külügyminisztérium közleménye.

A külügyi tárca szerint az elfogórakéta-ütegek az európai NATO-rakétapajzs részeként az Egyesült Államokkal kötött kétoldalú megállapodás nyomán kerültek a Deveselu melletti légitámaszpontra.

A külügyminisztérium nyilatkozata válaszként érkezett egy magas rangú orosz tisztségviselő nyilatkozatára, miszerint “az Egyesült Államok rakétaelhárító rendszerének felépítése következtében Moszkva egy előretolt állásként tekint Romániára, amely fenyegetést jelent Oroszország biztonságára nézve”.

Alekszandr Bocan-Harcsenko, az orosz külügyi tárca európai ügyekkel foglalkozó 4. főosztályának vezetője egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy “Bukarest részéről észlelhető egy oroszellenes, sőt oroszfóbiás irányzat a szankciók bevezetése és a buzgó oroszellenes retorikák következtében”. Ennek ellenére a két ország további jó együttműködésében reménykedik Harcsenko.

Több oroszországi sajtóorgánum is közétette az orosz diplomata nyilatkozatát olyan címmel, hogy “Külügyminisztérium: Románia egyértelmű fenyegetést jelent Oroszország számára az Amerikai Egyesült Államok rakétaelhárító rendszerének betelepítése következtében”.

www.agerpres.ro

Címkék: ,