Kultúrtörténeti vetélkedő indul Kolozsváron román és magyar diákoknak

Fotó: Sapientia EMTE, Kolozsvár/Facebook
Fotó: Sapientia EMTE, Kolozsvár/Facebook
Kultúrtörténeti vetélkedő által próbálja megismertetni Kolozsvár román és magyar kiválóságait a Robert Schumann Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, valamint a Kolozs megyei Tanfelügyelőség a város román és magyar diákjaival.

A vetélkedővel kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatóról a Sapientia egyetem tájékoztatott közleményében. A román centenáriumi évben szervezett Kolozsvár 100 kétnyelvű kultúrtörténeti vetélkedő során a magyar iskolák diákcsoportjainak egy-egy román kolozsvári személyiséget, a román iskolák diákcsoportjainak pedig a város egy-egy magyar személyiségét kell bemutatniuk egy 10-15 perces produkcióban.
A versenyző csapatok döntik el, hogy prezentáció, kisfilm, színházi előadás, képzőművészeti performansz vagy más, a csapat minden tagját bevonó alkotással jelentkeznek a versenyre.
A bemutatandó magyar személyiségek között olyanok szerepelnek, mint Bánffy Miklós, Janovics Jenő, Márton Áron, a románok között pedig olyanok, mint Emil Racovita biológus, barlangkutató, Sigismund Toduta zeneszerző, zenetudós, Alexandru Vaida Voievod román politikus.
A sajtótájékoztatón a versenyt támogató Communitas Alapítvány kuratóriumának tagjaként, valamint a városi önkormányzat kulturális bizottságának elnökeként szólalt fel Horváth Anna, aki a pályázat hídépítő szerepét hangsúlyozta. “Beszélünk róla vagy sem, az elmúlt száz évben párhuzamos társadalmakba húzódtunk vissza. Ennek következménye, hogy a fiatal generációk egyre kevesebbet tudnak egymásról”. A politikus arra is kitért, hogy amennyiben sikeres lesz a rendezvény, folytatják a következő években, akár más erdélyi helyszínekre is kiterjesztve.
A nyertes csapatok tagjai a nyár folyamán egy négynapos tanulmányi kiránduláson vehetnek rész a Kolozsvár-Gyulafehérvár-Gyula-Budapest útvonalon, amely során az adott városokban történelmi jelentőségű intézményeket, helyeket látogatnak meg.

(MTI)