Kultúrközpont a Gizella malomból

Kultúrközpont a Gizella malomból

Érmihályfalván, nem csak városi státusza okán, de az igények növekedése miatt is, szükség van/lenne egy, a mostaninál nagyobb kultúrházra. A terv már megszületett már csak annak kivitelezése van hátra.

A kultúrház szerepét jelenleg az 1911-ben épült Iparos Otthon tölti be, mely annak idején még az első némafilmek vetítésének helyszíne is volt, a köz szolgálatában. Egy új kultúrközpont létrehozásának gondolata már régen megfogalmazódott, egy időben még a külsőleg már rendbehozott, egykori zsidó templom épülete is „képbe került”. A Helyi Tanács áprilisi ülésén Kovács Zoltán polgármester megemlítette, hogy a városközpontban lévő, a helyiek által Valeankának ismert épületet szemelték ki a célra.

Egy kis történelem

A XIX.-XX. század fordulóján „a Gizella malom (ma Valeanka) tulajdonosa Gluch József, kezdetben porcelángyárat épített. Mivel az alapanyagot, a kaolint, messze vidékről kellett hozni, a vállalkozás nem volt nyereséges, ezért a gyárat malommá és olajütővé alakították.” (Érmihályfalva monográfia) Az államosítás után az épületnek több rendeltetése is volt, mai (és környékének) állapota siralmas. A terület és az ingatlan az önkormányzat tulajdonában van, mondta kérdésünkre Kovács Zoltán, aki már konzultált szakemberrel arról, hogy az új kulturális komplexum részeként (melyben az előadóterem mellett kiállítóterem, könyvtár, próbaterem, stb. helyet kapna) megőriznék a főépületet és a hatalmas kéményt, mint épített, kulturális örökséget, lebontanák viszont az ezekhez toldott építményeket.

Hosszútávú terv

Bár az épület nem utcafrontra van, a központban egyszerűen nincs más alkalmas hely e célra, mondta az elöljáró. A kivitelezés a megvalósíthatósági tanulmány készítésének fázisában van, a szükséges pénzt pályázatok útján remélik előteremteni. A mostani kultúrház (mely azért még jó ideig a kulturális élet „főszereplője” marad) sem veszti el majd jelentőségét: lakodalmas házként, civil szervezetek székhelyeként szolgálna tovább.

Rencz Csaba