Kulturális Minisztérium: következő ülésén ismét tárgyalni fog az UNESCO bizottsága a csíksomlyói búcsúnak a világörökség részévé nyilvánításáról

Kulturális Minisztérium: következő ülésén ismét tárgyalni fog az UNESCO bizottsága a csíksomlyói búcsúnak a világörökség részévé nyilvánításáról
– Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes kormányközi bizottsága következő ülésén ismét tárgyalni fog a csíksomlyói búcsúnak az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára való felvételéről – jelentette be a művelődési minisztérium.

“Románia és a Moldovai Köztársaság közös javaslatára a kulturális minisztériumnak sikerült elérnie, hogy a romániai és moldovai faliszőnyegszövés felkerüljön az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. (…) Emellett Románia a csíksomlyói zarándoklat felvételét is javasolta. Az ezzel kapcsolatos dosszié kiegészítésre szorul, és az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának következő ülésén ismét tárgyalni fognak az előterjesztésről” – derül ki a szaktárca honlapján megjelent tájékoztatásból.

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága november 28-a és december 2-a között ülésezett Addisz-Abebában, Romániát az Alexandru Oprean kulturális minisztériumi államtitkár vezette szakértői küldöttség képviselte az egyeztetésen.

AGERPRES/(RO – szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Florin MARIN; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro