Kultúrakereskedők és kultúrafogyasztók egy helyen

Kultúrakereskedők és kultúrafogyasztók egy helyen
Szeptember 21–24. között zajlik a Nemzetközi Kultúrakereskedők Gálája (Gala Traficantului de Cultură Internaţional) a nagyváradi Rovex szőrmegyárban. Az esemény állandó kiállításai szeptember 30-ig látogathatók.

Európában számos helyen elterjedt, hogy nem konvencionális helyeken, például régi gyárépületekben tartanak művészeti eseményeket, kiállításokat, színdarabokat, koncerteket. Hogy csak egy példát említsünk, ilyen célokra használják a kolozsvári ecsetgyárat is. A Kultúrakereskedők Gáláját immár harmadik alkalommal szervezik meg. A tavalyi sikerek után idén számottevően megnőtt a résztvevő művészek száma, hiszen az eseményre több mint 100 alkotó érkezett. Az olyan elismert művészek mellett, mint Mike Godorja & Blue Spirit és Consuelo Mura, helyet kaptak a debütáló művészek is. A gála hivatalos megnyitóját szeptember 21-én pénteken tartották meg, amelyen Angela Lupşea a Bihar megyei Műemlékvédelmi Alapítvány képviselője és Muth Octavian a Romániai Építészeti Kamara nagyváradi fiókjának képviselője tartott egy-egy rövid beszédet. A kiállítások a gyár több emeletét és termét is elfoglalják, ezek mellett koncertek, színházi előadások, installációk, vetítések gazdagították a programot.

Több ágazat

A négynapos eseményen a művészet több ágazata is helyet kapott: zene – Acustimantico (IT), Big Brother’s Band, DuBase, Vitae Melaz, W.Lenk; filmek – Camelia Popa, Corina Delia Chiriţă, Cristina Marneanu; festészet – többek között Adrian Gorgan, Alexandra Maria Rada, Ana Florea, Diana Otet, Ivacson Bella Rebeka, Consuelo Mura, Szabó Luiza; szobrászat – Sorin Matei; színház – Adina Lazăr és Raluca Mara, GoAct, Simone Perinelli. A fentebb említettek mellett a gálának állandó eseményei is vannak: Kutató Színház, Radiofonic Színház, közönség előtt készített installációk, Antitotalitárius Könyvtár. A Kultúrakereskedők Gálája zárónapja hétfőn lesz: 18 órától a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar koncertje, 19 órától Ariadna és Georgiana Mircescu fuvolakoncertjére hangzik fel, míg 19.30-tól paparuda?, 20 órától pedig vetítés lesz. A művészek állandó kiállításai a gálát követően szeptember 25-30-án 16 és 20 óra között még látogathatók.

Nagy Noémi