Külső erősítéssel folytatja az ICIM?

Szombaton ismét megküzd majd Givens és Mehmedic?
Szombaton ismét megküzd majd Givens és Mehmedic?
Tovább gyűrűzik a „nemzeti érdek” névre elkeresztelt botrány a romániai női kosárlabda élvonalában. A CSM Târgovişte ugyanis közleményben szögezte le: Ciocan és Givens február 9–ig az Aradi ICIM játékosai. Szombaton ICIM – VSK bajnoki mérkőzést rendeznek.

 

Az Aradi ICIM női kosárlabdacsapata folytathatja sportszerűtlen játékát a román élvonalbeli bajnokságban is, ugyanis Cristian Ciocan és Chrissy Givens akár szombaton is pályára léphet a Maros–partiak mezében, a Szatmárnémeti VSK elleni találkozón. Ez azután derült ki, hogy a CSM Târgovişte kedden egy olyan közleményt tett közzé, amelyből kiderült, hogy a két játékos kölcsönszerződése 30 napra szól, vagyis azokat csak február 9–én várják vissza Aradról a dâmboviţai településre.

Mint ismeretes, Dan Moraru edző csapata csak „külső erősítéssel” tudta megverni a VSK–t a Női Közép–Európa Liga (CEWL) elődöntőjébe, mivel Ciocan és Givens szerezték a csapat pontjainak felét. A mérkőzésen jelen volt a nemzetközi szövetség (FIBA) egyik képviselője is, aki arra biztatta a szatmári együttes vezetőit, hogy fogalmazzanak meg egy panaszlevelet. A FIBA annyit megtehet, hogy kötelezi a román föderációt (FRB), hogy változtassák meg a szabályzatot. A jelenlegi regula szerint ugyanis legális volt a két játékos szerződtetése, és azok visszaszerzése is szabályos, mivel az „a román sport érdekét szolgálták”. Amennyiben ez a tétel nem szerepelt volna a kontraktusban, akkor a két játékos nem térhetett volna vissza Târgoviştéra. Sajnos a VSK keze is meg van kötve, ugyanis az említett szabályzatban nincs meghatározva, mit jelent „a román sport érdeke”, ugyanis a CEWL elődöntőjében két romániai csapat szerepelt, így minden képen lett volna hazai képviselő a fináléban.

 

Csak a CEWL–re?

Az még nyitott kérdés marad, hogy Ciocan és Givens játszhat–e a VSK ellen, és ha pályára lépnek, az mennyire szabályos. A CSM Târgovişte közleményében ugyanis az olvasható, hogy a két játékost azért engedték át Aradra, hogy azok „A román sport érdekét szolgálva segítsék az Aradot a CEWL döntő küzdelmeiben…” (szó szerint fordítottuk). Ugyanitt olvasható, hogy a szerződésben csak annyit rögzítettek: „Tehát, a két játékos az aradi csapat, és nem a CSM Târgovişte játékoskeretének a tagjai.”

Azt sem lehet még tudni, hogy a VSK éle–e a panasz lehetőségével, minden esetre a FIBA tud az ügyről. „Lehet kérni a szabálymódosítást, viszont visszamenőleg az már nem alkalmazható. Minden esetre a FIBA tud az ügyről, és ők voltak azok, akik felhívták a román szövetség vezetőinek a figyelmét, hogy ezzel a sportszerűtlen lépéssel precedenst teremthetnek, ami nagyon veszélyes lehet a sportágra nézve” – mondta lapunknak Kereskényi Gábor, a VSK igazgatótanácsának az elnöke.