Különös részletek a szombati tűzvész kapcsán

Egy Nagyváradra látogatóba érkezett turista furcsa, az épületen cikázó fényeket filmezett le. Fotó: Facebook
Egy Nagyváradra látogatóba érkezett turista furcsa, az épületen cikázó fényeket filmezett le. Fotó: Facebook
A Görögkatolikus Püspöki Palotában kialakult tűzvésszel kapcsolatos részletekről tájékoztatott vasárnap délután Ioan Mihaiu prefektus, a Crișana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU), a rendőrség, valamint a püspökség képviselőjével közösen. Később kérdésekre válaszoltak.

Szeretnének minél korrektebb tájékoztatást nyújtani, ugyanis sok téves információ terjed a közösségi hálón, bocsátotta előre a prefektus, majd Csilik Alexandru-Adrian, az ISU helyettes főfelügyelője mondta el: szombaton 21 óra 49 perckor érkezett az értesítés, s két percen belül a helyszínre érkeztek a csapataik. Kezdetben két tűzoltó csapattal léptek közbe, az egyik azt igyekezett felderíteni, hogy vannak-e bent áldozatok, miközben a másik a lángokban álló tetőszerkezetet locsolta egy speciális létráról. Később további csapatok érkeztek, 22.15-kor pedig mindenkit, akit csak lehetett, mozgósítottak: 114 altiszt, valamint hat tiszt vett részt az oltásban, tíz tűzoltójárművel, valamint két, kihúzható létrával ellátott járművel.

Kivizsgálják

A tüzet éjfél után 35 perccel sikerült eloltani, áldozatok nem voltak, viszont tönkrement 1300 négyzetméternyi tetőszerkezet és emeleti rész. Vasárnap délelőtt megalakult a tűzvész okait kivizsgáló bizottság, több hipotézist is figyelembe vesznek, s mihamarabb levonják a következtetéseket.

Alin Haniș rendőrfőfelügyelő arról szólt, hogy igyekeztek távol tartani a bámészkodókat a tűzvész helyétől, egyúttal körbekerítették a helyet, hogy „ne eshessen fentről olyasmi az emberekre, ami megsebesíthetné őket”. Egyúttal korlátozták a Mihai Pavel utcán a közlekedést. Mint elhangzott, a rendőrség bizottsága is részletesen kivizsgálja majd a tűzvész okait.

Ioan Mihaiu bizonyos, szerinte téves információkat igyekezett tisztázni: az ISU nem félóra után lépett közbe, ahogy egyesek állították, hanem pár perc alatt, s a tűzoltók belülről is oltottak, pedig olyan esetben, amikor lángokban áll a tető, ez nem szokás, csak ha áldozatokat kell kimenteni. Igaz, mondta el, hogy két utcai tűzcsapból kezdetben nem jött megfelelő nyomással a víz, de mindezt 5–6 percen belül helyrehozták, nem tartott fél órán át, mint ahogy egyesek állítják. Egyúttal a Körösből is szivattyúztak vizet, és nem akadt el a vízellátás egy percre sem.

Egyéb részletek

A későbbiek során kérdések hangzottak el és ezek kapcsán egyéb részletekre is fény derült: Csilik Alexandru-Adrian megerősítette, hogy 20 óra 46 perckor valaki hívta az 112 sürgősségi számot azzal kapcsolatban, hogy a Mihai Pavel utcán az egyik utcai világítótestnél lángok jelentek meg. „Ilyen esetekben mi az áramszolgáltatót szoktuk értesíteni és ez tudomásunk szerint meg is történt. Kiküldtek egy csapatot, amely azt konstatálta, hogy a lámpa működik” – jelentette ki. Amint a későbbiek során elhangzott, a rendőrség és az ISU bizottságai ezt részletesen is kivizsgálják majd, s ez azért is fontos, mivel állítólag szemtanúk félóra leforgása alatt nem vették észre, hogy bárki is kiérkezett volna.

Az is elhangzott, az adott utcán amúgy sűrűn szokott gond lenni az áramszolgáltatással, s a püspöki palota díszkivilágítása össze van kötve az utcai világítással. Egy másik részlet: egy Nagyváradra látogatóba érkezett turista 20 óra 53 perckor, azaz a tűzvész előtt furcsa, az épületen cikázó fényeket filmezett le, a felvétel elérhető a világhálón. A film készítője meg van győződve arról, hogy rövidzárlat történt. Anton Cioba, a Nagyváradi Görögkatolikus Papnevelő Intézet rektora pedig a vasárnapi sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban elmondta: az elmúlt napok során az épület díszkivilágítása ki volt kapcsolva, azonban szombaton működött. Viszont a szóban forgó filmen már nem látszanak csak a villódzó fények, az épület maga sötétben volt.

„Érzékenyebbé válsz”

A kérdésre, hogy ő maga, illetve paptársai, a papnevelő intézet pedagógusai miként vélekednek arról, ahogyan az ISU közbelépett, elmondta: persze, hogy mindannyian azt szerették volna, ha nem ég le az egész tető, s ha nem omlik le a mennyezet, „és mivel ott vagy a helyszínen, még érzékenyebbé válsz. De a tűzoltóknak megvannak a saját szabályaik, s nekünk nem kellene kritizálnunk és ítélkeznünk. Azt szeretnénk, ha az illetékesek meghoznának minden intézkedést, hogy többé ne történhessen meg mindez”. Egyúttal elmondta: az épület nem volt használat alatt, nem tartottak ott sem iratokat, sem értékeket, csupán néhány terrakottát. Az épület homlokzatát korábban rendbe hozták, s igyekeztek uniós projekteket megpályázni a belső felújításra. Arra a kérdésre, hogy mi lenne most a legsürgősebb, elmondta: még a tél beállta előtt újjá kellene építeni a tetőt, hogy ne romoljon tovább az épület állaga.

Neumann Andrea