Különleges tábor különleges fiataloknak

Különleges tábor különleges fiataloknak
A Yuppi Tábor 2011-ben született. Nem akármilyen nyári tábor, noha az összetevők egyszerűek: kellenek hozzá táborozók, táboroztató önkéntesek, és persze izgalmas programok. A tábor gyerekkori cukorbetegséggel kezelt kamaszokat hív és vár minden évben.

 

A Yuppi „tábor különleges, és nagyon érdekes. Rengeteg program van, amik remekül vannak megszervezve. Mindeni kiválaszthatja a kedvencét, és oda később vissza is térhet. Az én kedvencem az íjászat, de népszerűek még: a lovaglás, mászás és a kézművesség. A foglalkozások között van még a zene, horgászat, színjátszás, sport, relax és ilyenek. Itt kiderítheted, hogy miben vagy igazán jó. Az étel is finom, külön-külön mindenkinek kimérik a szénhidrátokat. Az orvosok segítenek beállítani az inzulin egységeket is. Bár a táborban nem lehet telefont hozni, ez nem olyan zavaró, mivel minden percben új dolgokkal találkozol, amik elvonják a figyelmet. Összességében a tábor nagyon izgalmas, és megéri eljönni ide” – mondja Páll Adél, 14 évesen, aki már második táborán van túl, hozzáteszem, sikeresen.

Kell egy hely…

A Yuppi Tábor 2011-ben született. Nem akármilyen nyári tábor, noha az összetevők egyszerűek: kellenek hozzá táborozók, táboroztató önkéntesek, izgalmas programok. A fűszerezésben van a titok: kell egy kis inzulin, egy remek Dokicsapat, aki otthon felejti a fehér köpenyét, kell egy évnyi, minden részletre kiterjedő szervezői munka. A tábor gyerekkori cukorbetegséggel kezelt kamaszokat hív.

Cukorbetegség – biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk közeli környezetében van legalább egy időskori cukorbetegséggel élő személy. Nagyon jól tudjuk, hogy mennyi odafigyelést, állandó tudatosságot kíván, és sokan azt is tudjuk, hogy megelőzhető. No, nem így van ez a gyerekkori cukorbetegséggel. Kialakulását tekintve két teljesen más betegség. Az 1-es típusú diabetes örökletes, autoimmun megbetegedés, a szervezet saját maga által termelt inzulinját idegenként kezeli. Általában fiatalkorban jelentkezik, ezért is nevezik gyerekkori cukorbetegségnek. A kezelése majdnem kizárólag inzulinnal és sok-sok tudatossággal történik. Mit is jelent ez? A diabéteszes gyerek egész életében saját maga adagolja napi legalább háromszor az inzulint (tűvel!), figyel a bevitt szénhidrát mennyiségre és a testmozgására.  Ez statisztikailag Romániában mintegy 20.000 gyereket és fiatalt érint. Egyelőre nem gyógyítható.

Kell egy hely, ahol a betegség általi impulzusok feldolgozhatóak, ahol a betegséget életük mellékszereplőjévé tudjuk tenni, ahol egy élhető állapottá tudjuk átértelmezni, ahol a kamaszkori élet sajátosságai tudnak előtérbe kerülni, ahol – amellett, hogy megbeszélik egymás közt a saját inzulinadagolásukat – azt is meg tudják vitatni, hogy melyik srác a legjóképűbb, vagy hogy miért épp Justin Beiber a szupersztár. A Yuppi Tábor módszere az élményterápia, mert nem pusztán üdültet a tábor, célja, hogy az itt szerzett tapasztalatokkal felbatyuzva a kamaszok tudjanak úgy hazamenni, hogy otthon kipakolva a tarisznyát döbbenjenek maguk is rá, hogy a saját határaikat nem a betegségük szabja, nem is a túlféltő környezetük hanem csakis ők maguknak. Ezt rengeteg kihívással, és sikerélmény biztosításával lehet elérni, folyamatos motiválás kíséretében.

Önkéntes „manók”

Az önkénteseket Manóknak hívják. Három fajta van belőlük: vannak a programosok (Menő Manók), az ő dolguk, hogy a kamaszok ébredéstől lefekvésig még véletlenül se unatkozzanak, a Házi Manók feladata, hogy a kamaszok napi rutinját segítse és hogy folyamatosan motiváljon, míg a Dokimanók felelnek a láthatatlan de érezhető biztonságért. A Manók munkáját készítik elő komplex szervezési munkával a Főmanók. Ők azok, akik egész évben azon dolgoznak, hogy a tábor ingyenes maradhasson minden résztvevő számára, ők toborozzák a táborozó kamaszokat, a leendő manókat. Ők azok, akiket ha álmukból költesz fel, kívülről fogják fújni a költségvetés tételeit, ábécé sorrendben, vagy visszafele is. A Yuppi Táborban pedig van két legjobb dolog: ingyenes és önkéntes. Azaz mindenkinek ingyenes és senki nem kap fizetés azért amit csinál.

Segítsünk!

A tábort támogatja a Közösségért Alapítvány és a MOL Gyermekgyógyító Program, de ez sajnos csak a költségek egyharmadára elég. Adél és társai akkor élvezhetik a tábort, ha megfelelő mennyiségű összeg gyűl össze. De sok-sok jó ember kis összeggel hozzájárulhat ahhoz, hogy a Yuppi-álom megvalósuljon. Már havi 15 lejes hozzájárulással is sokat segíthet. Ha Ön is lemondana három kávé áráról, kérjük, jelezze a 0749–115–191-es telefonszámon. Ugyanakkor szívesen fogadunk nagyobb adományokat is a RO69OTPV200000578485RO01 bankszámlaszámon. És persze a jövedelemadójának 2%-át! Több infó itt: www.yuppicamp.ro.

Aczél Dóra