Különleges hangversenyre készülnek

Különleges hangversenyre készülnek
A kis váradi Mozartként is ismert Nicolae Mihăilă és londoni professzora, Timothy Redmond lép fel a Nagyváradi Filharmónia csütörtök esti hangversenyén. Két mű premierként hangzik el.

A nagy sikerű, telt házas újévi hangversenyek után ismét különleges zenei eseménynek ad otthont a Nagyváradi Filharmónia, mondta el bevezetőként Tódor Albert, az intézmény vezetője. Az öt éve zajló, tehetséges fiatal zenészeket felvonultató projekt részeként ezúttal Nicolae Mihăilă lép fel, az a Nagyváradon, 1992-ben született fiatalember, akit a zeneszeretők kis nagyváradi Mozartként is ismernek, s aki egyebek mellett 2005-ben, Bukarestben elnyerte a Románia zseniális gyermeke elnevezésű díjat.

Ritkaságok

Nyolc évesen kezdett el zongorázni, tizenkilenc éves korától a londoni Guildhall School of Music and Drama nevet viselő felsőoktatási intézményben tanul, s egyik tanára pont Timothy Redmond, aki a fiatalember meghívására érkezett most első alkalommal Váradra, hogy vezényelje a filharmónia hangversenyét. Mint megtudtuk, a fiatalember három londoni zenei egyetemre is felvételt nyert a mesterfokozat elnyerése érdekében, még nem tudja, melyiket fogja választani.
„Örülök, hogy ritkaságokat mutathatok be Váradon” – mondta el Nicolae Mihăilă, akitől megtudtuk: Carl Filtsch tizenhárom évesen komponálta a ma bemutatandó h-moll zongoraversenyt. Az erdélyi születésű, különleges tehetségű gyermek Chopin, majd Liszt Ferenc tanítványa volt, utóbbinak a kijelentése, miszerint ha a fiú elkezd utazni, akkor ő akár vissza is vonulhat, ismertté vált. Carl Filtsch mindössze tizenöt évesen hunyt el, tüdőbajban.
A művet első alkalommal Temesváron játszotta el Nicolae Mihăilă, s Nagyvárad után Nagyszebenben mutatja be. Szintén váradi premierként hangzik el Richard Addinsell zongorára és zenekarra írt Varsói koncert című műve, melyet a Dangerous Moonlight című film zenéjeként komponált 1941-ben, s mely stílusában – amint a filmproducerek kérték – Szergej Rahmanyinov műveihez hasonlít. A harmadik mű pedig Rahmanyinov II, e-moll szimfóniája, ez képezi a hangverseny második részét.
Timothy Redmond londoni karmester elmondta: érdekesnek és eredetinek érzi a koncert programját, a zenekar nagyon jól teljesít, egyúttal hatásosnak tartja a fiatal zongoraművész megközelítését is. Nicolae Mihăilă egyébként három hónapon keresztül készült erre a hangversenyre.

Neumann Andrea