Különleges fényképkiállítás nyílik

Különleges fényképkiállítás nyílik
Nagyvárad – Január 16-án, hétfőn 11 órakor különleges tárlat nyílik az Euro Foto Art Galériában: a kétszáz éve született Szathmári Pap Károly alkotásai egy részének digitalizált kópiáit állítják ki.

 

 

Január 16-án, hétfőn délelőtt 11 órakor különleges tárlat nyílik a nagyváradi Euro Foto Art Galériában: országos premierként Szathmári Pap Károly fotóművész alkotásai egy részének digitalizált kópiáit állítják ki. A 101 eredeti fotográfia egy részét különböző romániai múzeumokban őrzik, de olyan alkotásokat is közszemlére tesznek, melyek hazai gyűjtőknél találhatóak meg. A reprezentatív kiállítás jelentőségét jelzi, hogy a hivatalos megnyitót tulajdonképpen két héttel később, január 30-án, hétfőn tartják a kolozsvári Művészeti Múzeumban (a Bánffy-palotában), a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő a Romániai Fotóművészet Hónapja rendezvénysorozat nyitányaként, melynek keretében több eseményen is megemlékeznek arról, hogy Szathmári Pap Károly kétszáz évvel ezelőtt, vagyis 1812. január 11-én született a kincses városban.

 

Udvari fotós

 

Karrierje kezdetén festőművészként tűnt ki, azonban miután elsajátította a fotóművészet rejtelmeit is, udvari festőként és fotográfusként dolgozott Alexandru Ioan Cuzának és I. Károly királynak. Közben sokat utazott az országban és külföldön is, és sok vázlatot és fotót készített bukaresti helyekről és emberekről is. 1887-ben hunyt el a román fővárosban, az Enei utcai műhelyét pedig a tanítványaira bízta, mely több évtizeden keresztül működött, egészen addig, míg a második világháborúban egy bombázás elpusztította. Szathmári munkásságára jellemző, hogy több mint ötven éven keresztül megszakítás nélkül dolgozott, és minden téma érdekelte, a holt természet kivételével.

A vernisszázson közreműködik dr. Ramona Novicov műkritikus, az alkotásokat pedig Tóth István fotóművész, a váradi Tavirózsa Fotóklub és a Romániai Fotóművészek Egyesületének vezetője mutatja be. A képeket február 10-ig, péntekig lehet megtekinteni, díjmentesen, hétköznaponként 8-17 óra között.

 

Ciucur Losonczi Antonius