Különbözőképpen reagáltak a pártok képviselői Velencei Bizottság jelentésére

Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea
A Velencei Bizottságnak az igazságügyi törvények módosítására vonatkozó előzetes jelentése egy olyan vázlat, amely ellentmond a testület korábbi, az igazságszolgáltatás függetlenségének európai standardjaira vonatkozó jelentésnek – hangoztatta Eugen Nicolicea, a képviselőház jogi bizottságának szociáldemokrata elnöke.

Véleménye szerint ez az előzetes vélemény egy ‘arculcsapás’ az ellenzéknek és az államfőnek, akik azt állították, hogy a törvényeket nem kell módosítani. ‘A Velencei Bizottság, meglátják, azt kéri, hogy bizonyos módosításokat meg kell hozni, és ezzel ellentmond azoknak, akik azt állították, hogy semmit sem kell megváltoztatni’ – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Nicolicea. A képviselő szerint a Velencei Bizottság ellentmond önmagának.

‘Jelenleg érvényben van egy, az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségére vonatkozó jelentés – nem egy vázlat, mint a mai, hanem egy szabályszerűen, a plénumban megszavazott dokumentum – (…) amelyben azt írják, hogy többféle rendszer létezik, nem lehet mindenütt ugyanazt a módszert alkalmazni, (…) és, hogy az esetek nagy többségében a magas rangú ügyészeket vagy a kormány, vagy a parlament nevezi ki. Az a szó, hogy ‘államfő’ nem is szerepel az elfogadott jelentésben. Hadd mondjam meg, hogy miért: mert Európa számos országában nincs is államfő. Ha most nekünk ezt ajánlják, akkor módosítaniuk kell saját jelentésükön’ – hangoztatta Nicolicea, aki hozzátette: az elnöknek továbbra is van szerepe a magas rangú ügyészek kinevezésének és leváltásának folyamatában.
Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora “több mint örvendetesnek” nevezte a Velencei Bizottság jelentését és úgy vélte, hogy az igazságszolgáltatás három törvényét újra kell tárgyalnia a parlamentnek.

‘Hónapok óta zárt kapukat dönget a PNL, hisz ide vezet, ha ilyen törvények módosításán olyan kaliberű emberek dolgoznak Dragnea parancsára, mint Nicolicea, Şerban Nicolae vagy Iordache. Felkérem az alkotmánybíróságot, hogy nehogy már megpróbálja figyelmen kívül hagyni ezt a tiszta és szakszerű jelentést’ – mondta a szenátor, aki hozzátette: ‘nem ártana az sem’, ha Toader és Dragnea lemondana.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy látja, hogy a Velencei Bizottság jelentése egybecseng az USR véleményével, hogy az igazságügyi törvények módosításai sértik az igazságügyi rendszer függetlenségét és nagy visszalépést jelentenek Románia számára. A bizottság bírálta, hogy a módosítások túl gyorsan, hatástanulmány és konzultációk nélkül történtek. ‘Ezt mi is így láttuk, hisz világos, hogy mindennek egyetlen célja volt: hogy megmentsék a büntetőügyeseket’ – írta Facebook-bejegyzésében Barna. Meglátása szerint a Velencei bizottság ’tisztán látta’ azt, amit az alkotmánybíróság ‘úgy tett mintha nem látna’, hogy megpróbálják egy politikailag kinevezett miniszternek alárendelni az igazságszolgáltatási rendszert.

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) vezetője úgy fogalmazott, hogy a Velencei Bizottság előzetes jelentése korrekt, és hangsúlyozta: az ügyészek kinevezésének folyamatát úgy kell módosítani, hogy ezek mindenféle politikai befolyás nélkül tudják folytatni tevékenységüket.
A Velencei Bizottság pénteken tette közzé előzetes jelentését az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban.

www.agerpres.ro