Különadó Romániában az energiavállalatoknak és az ásványkincsek kitermelőinek

A román kormány több különadó bevezetését tervezi februártól energiaipari, valamint természeti és ásványi kincseket kitermelő vállalatoknál, amiből 2014 végéig várhatóan mintegy 470 millió euró bevétel folyhat be az állami költségvetésbe.

A Mediafax román hírügynökség több sürgősségi kormányrendelet tervezetét ismertette hétfőn. Az egyik szerint február 1-jétől 60 százalékkal adóztatják meg azon gázkitermelő vállalatok jövedelmét, amelyeknek növekedni fog a bevételük a gázárak liberalizációja nyomán. Románia elfogadta ugyanis, hogy a következő években fokozatosan liberalizálja a gázárakat az ipari és a lakossági fogyasztók esetében egyaránt.

Az adó azokat a vállalatokat érinti, amelyek egyaránt foglalkoznak a gáz kitermelésével és eladásával. Nekik a gázár liberalizációjából keletkező többletjövedelmükre kell fizetniük a 60 százalékos adót.

A kabinet számításai szerint ennek az adónak a bevezetése nyomán 273,5 millió lejjel (63 millió euró) nő az idei állami költségvetés bevétele, a jövő évben pedig 1,1 milliárd lejjel (253 millió euró).

Romániában az osztrák OMV tulajdonában lévő Petrom és a román állami tulajdonú Romgaz vállalat termel ki gázt.

A romániai olaj- és gázkitermelő vállalatok 3,5 százalék és 13,5 százalék közötti járadékot fizetnek az államnak az általuk kitermelt szénhidrogén után, ezeket az értékeket 2004-ben állapították meg és 2014-ig érvényesek.

Február 1-jétől a kormány a villanyáram és a gáz szállításával és eladásával foglalkozó cégek esetében is különadót vezet be, amely szintén 2014 végéig lesz érvényben. A kormány a csaknem kétéves időszakban 127,4 millió euró bevételi többlettel számol.

A román kormány az energiaipari vállalatokon kívül a más ásványi és természeti kincsek kitermelésével foglalkozó vállalatokra is terhet ró ki. Az ő esetükben az üzleti forgalmuk 0,5 százalékát kell befizetniük az államkasszába az új adó címén 2013 február és 2014 decembere között. Ez az új adó a fa, a szén, a nyersolaj, a színesfémek, az uránium és a tórium kitermelésével foglalkozó vállalatokra lesz érvényes.

Az illetékből a román állami költségvetés bevétele a tervek szerint 106,9 millió lejjel (24 millió euró) nő az idén. A rendelettervezet szövege szerint ez utóbbi különadó is a járadékok értékének 2014 utáni kiigazításáig lesz érvényben.

Címkék: ,