Kullancsok és tetvek, kisállataink legnagyobb ellenségei

Akt.:
Kullancsok és tetvek, kisállataink legnagyobb ellenségei
Ezek a vérszívók évről évre megkeserítik az életünket. Sajnos már nem beszélhetünk időszakról, az év bármely szakában előfordulhatnak, ezáltal télen sem vagyunk biztonságban.

Ha olyan helyen sétálunk, ahol található kullancs, akkor könnyen lehet, hogy a célpontjává válunk. Ha megvan a célpont, ráugrik és a következő lépés az, hogy belefúrja magát a bőrbe, hogy vérhez juthasson. A kullancsok leginkább az állatokra tapadnak, főleg kutyákra és macskákra.

Ezek a vérszívók többféle betegséget terjesztenek. Amint észleljük a kullancsot, azonnal el kell távolítani, ezáltal csökkentjük azt a kockázatot, hogy kutyusunk vagy mi betegséggel fertőződjünk meg. Ezek a kórságok akár halálosak is lehetnek, így séta után fontos ellenőrizni saját és kedvencünk bőrét is. A babéziózis egy kullancsok által terjesztett, egysejtű parazita által okozott súlyos betegség, mely inkább kutyákat veszélyeztet. Szintén a kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór, mely halálos is lehet. Fontos ugyanakkor tudni, hogy nem mindegyik kullancs fertőző, tucatnyi kullancsfajtából csak egy az, ami beteggé teheti kedvencünket.

A Beaphar kifejlesztett egy kullancs eltávolító spray-t, amit közvetlenül a kullancsra kell fújni. Ez kb. 15 perc után lefagyasztja az élősködőt, ami egyben kipottyan az állatból. Fontos tisztában lennei azzal, hogy ha hosszabb ideig van bent az állatban a vérszívó, mert csak órákkal a séta után vettük észre a problémát, akkor jobban bele tud kapaszkodni, így nem elég a spray, szükség van kullancskiszedő csipeszre is. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ne kelljen hozzáérni a kullancshoz.

Tetvek

A tetvek állatok szőrén és bőrén élnek, fajspecifikus élősködők. Kutyákon, macskákon kétféle tetű található meg: van vérszívó és van, amelyik elhalt szőrrel és hámsejtekkel táplálkozik. A tetvesség házi rágcsálókon is gyakori. Ezek a rovarok a petéiket (a serkéket) az állatokon, erősen a szőrszálakhoz rögzítve rakják le. Egy hónap alatt fejlődik ki az új generáció. A különböző fejlődési alakokat csak az állatokon találjuk meg, mivel a környezetben nem képesek életben maradni.

A tetvek kb. 2 mm hosszúak, testük lapos, sárgásbarna és minden végtagjuk végén rövid, erős, kampószerű karom található, ezekkel kapaszkodnak meg a szőrzeten. Szabad szemmel is jól láthatóak. Állatokon rendszerint hónaljban, fejen, a lágyékban és háton találhatóak meg.

Ha távol szeretnénk tartani őket, érdemes beszerezni egy élősködők elleni nyakörvet, ami kedvencünk szőrén és bőrén szétterülve akár 4 hónapon keresztül kifejti hatását, így megelőzve a hívatlan vendégeket.

 

– PR cikk –

Címkék: