Kullancs-veszély Szatmár megyében

Szatmár megye – Lyme–kór fertőzéssel egy gyereket hosszasan kezeltek a járványkózházban. A fertőzést, mint kiderült, kullancs okozta. Nemcsak emberre, hanem állatra is veszélyes a kullancs.

A tavasz megérkezésével együtt a kullancsok is részt kívánnak venni életünkben. A kirándulások során nem lehet elég elővigyázatosan öltözködni, ugyanis nem elég az, hogy pulóvert és hosszú nadrágot húz az ember, az erdőben sokszor fentről fákról, bokrokról beszerezhetünk egy néhány kullancsot. Dr. Csutak István gyermekorvos elmondása szerint kevés az esély arra, hogy valakit olyan kullancs csípjen meg, ami még fertőz is, bár jelenleg is kezelnek e kisgyereket a kórházban Lyme–kórral, aki közle kéthetes kezelés után a napokban elhagyhatja a kórházat. 

Nincs védőoltás

A Lyme-kór megelőzésére ma még nincs hatékony védőoltás. A Lyme-kór egy álnok, arcátlan betegség. Hihetetlenül változatos kórképet mutathat: fáradékonyság, mozgáslassulás, ízületi- és izomfájdalmak, idegrendszeri panaszok, fejfájás, ingerültség, memória zavarok, nyirokcsomó duzzanatok stb. A Lyme-kór ma már gyógyítható – magyarázza dr. Csutak, azonban esetenként hosszú időt, néha 1-2 évet is igényel a teljes gyógyulás. Oltás Romániában nem nagyon kapható, ezért nagyon sokan Magyarországról szerzik be, azonban sokszor meghátrálnak ennek magas ára miatt. Szatmár megyében eddig csak a Lyme–kórt előidéző kullanccsal találkoztak, agyhártya–, illetve agyvelőgyulladást okozóval már több éve nem.

Háziállatra is veszélyes

A fertőző betegségeket hordozó kullancsok nemcsak az emberre, hanem az állatokra is veszélyt jelentek, főleg az ember legjobb barátjára, a kutyára – mondja dr. György Balázs állatorvos. Szatmár megyében az időjárásnak köszönhetően nagyon sok kullancs átvészelte az enyhe telet, így még nagyobb a veszélye annak, hogy háziállatunkon fertőző betegséget hordozó élősködőt találunk. Kutyák esetében nagyon sok jó minőségű megelőzésre alkalmas gyógyszert lehet beszerezni, amelyek segítségével elkerülhető a kullancsok beágyazódása a testbe.

Az orvosok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a kullancsot ne sajátkezűleg, hanem szakember segítségével távolítsák el.

 

Gugulya–Hégető Lóránd

 

Címkék: , ,