Külhoni egyházi vezetőkkel találkozott az elnök

Külhoni egyházi vezetőkkel találkozott az elnök
Hétfőn Áder János államfő a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott díszebédet a Sándor-palotában, melyen Böcskei László nagyváradi római katolikus főpásztor és Csűry István királyhágómelléki református püspök is részt vettek.

A világban a lelkész, legyen bármilyen felekezetű, embert és embert is egymáshoz kapcsol, nemcsak égi és földi között közvetít – mondta Áder János köztársasági elnök a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott díszebéden hétfőn a Sándor-palotában. Az eseményen az államfőn és a meghívott egyházi vezetőkön kívül részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Soltész Miklós és Pótápi Árpád államtitkárok is.

Köszöntőjében Áder János rámutatott: ezt a kapcsolatot ünnepelték számtalan módon idén a reformáció ötszázadik évfordulóján, és ezt a sorsközösséget erősítik minden esztendő pünkösdjén, a csíksomlyói magyar zarándoklaton. Kiemelte: adventben, karácsony közeledtével természetes a késztetés bennünk, hogy számot vessünk az elmúlt esztendővel. Ha komolyan vesszük a feladatot, akkor fel kell tennünk a kérdést, hogy közösségeinkért, egymásért is megtettünk-e mindent, ami szükséges és ami lehetséges – vélekedett. Az államfő az esztendő végéhez közeledve megköszönte a jelenlévő egyházi vezetőknek– és a csak lélekben velük együtt lévőknek –, hogy munkájukkal a lehetetlenre is mindig, hittel, reménnyel, szeretettel vállalkoztak, ahogy fogalmazott „a szétszóratásban az asszimiláció ellen küzdve, a többségi társadalom elfogadását remélve, a csüggedőknek bátorítást adva, bennük a lelket tartva, és az elesetteknek valóságos segítséget, támaszt nyújtva”.

Bátorítás

– A szokásos adventi találkozóra került sor december 4-én, melyet Magyarország elnöke, Áder János úr szervez minden évben a határon túli magyar nyelvű főpásztoroknak, püspököknek. Jelen voltunk az erdélyi területről a római katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius egyházak elöljárói, valamint Kárpátalja és Vajdaság is képviselve volt. Ez egyrészt egy protokolláris összejövetel, másfelől pedig egy családias hangulatú együttlét, amikor megtapasztaljuk azt, hogy figyelnek ránk, és ugyanakkor bátorítást kapunk ahhoz, hogy a közösségeinknek a gondozásában, építésében kitartóan haladni tudjunk előre. Jó találkozni, mert érzékeljük ilyenkor azt is, hogy ugyan egyikünknek sem problémamentes az élete, és nagyon sok kihívással kell szembenéznünk, de az anyaország részéről megnyilvánuló gondoskodás, a sokféle támogatás, mindig megerősít, és sok irányban segít abban, hogy helytálljunk akkor, amikor az egyháznak a küldetéséről és annak a teljesítéséről van szó. Gondolok itt például az oktatásra, a templomnak és más egyházi örökségeinknek a megőrzésére, hiszen nagyon sok befektetés valósulhat meg a magyarországi támogatásoknak köszönhetően. Egyrészt tehát a bátorítás, másfelől pedig a támogatás jut ilyenkor mindig kifejezésre, és hálásak vagyunk azért, hogy ott lehetünk, és közvetlen, családias hangulatban egy kicsit beszélgethetünk a jelenről, és főleg arról, hogy miként tervezzük a jövőt- nyilatkozta az erdon.ro-nak Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök. A főpásztortól azt is megtudtuk: ilyenkor általában előjönnek az aktuális témák, és természetes, hogy alkalom adódik arra is, hogy beszámoljanak arról, meddig jutottak, illetve jobban kitűnik az, hogy azért mindenhol történik valami. Váradi, katolikus vonatkozásban értelemszerűen szóba került az itteni egyházi örökség helyzete, főleg a Püspöki Palota felújítási folyamata, amely most már kibontakozóban van, de ugyanakkor szó esett az óvoda-projektekről, az óvoda-programról is, mely beindult a református oldalról, de katolikus részről is kialakulóban van. Szó volt a Szent László-évről, azokról az ünnepségekről, rendezvényekről, melyek meghatározták az elmúlt év történeseit. „Örültem annak, hogy a vendéglátóink is kifejezték azt, hogy az idei események valamiféleképpen megalapozzák az elkövetkezendő időt is a mi számukra, amikor szintén sok feladat vár ránk, és amelyet, ha segítenünk nekünk, még eredményesebben és szívesebben tudunk teljesíteni”- hangsúlyozta a megyés püspök.

Elismeréssel

– Az adventi gondolatok jegyében ültünk le beszélgetni ezen a szokásos decemberi fogadáson. Áder János köszönetet mondott a határokon túl élő egyházi vezetőknek, a gyülekezeteknek, melyek derekasan kiveszik részüket a nemzetépítő munka végzéséből. Nagy elismeréssel szólt arról, hogy hogyan vállaljunk ezt a sok áldozatot igénylő feladatot, sokszor nagyon mostoha körülmények között. Mi erdélyiek, külön kis csapatot alkottunk az egyik asztalnál, és az államfő beszéde után Kövér László házelnök tájékoztatott bennünket arról, hogy milyen a magyarországi belpolitikai helyzet. Az volt az érzésem, hogy a kormányzó pártok bizakodva készülnek a választásokra, és mi egyetértettünk ezzel. A harmadik körben Orbán Viktor miniszterelnöknek én személyesen megköszöntem az óvoda-programot, illetve röviden beszámoltam neki arról, hogyan állunk a bölcsődeépítéssel a püspöki székház udvarán, a Csillagocska fejlesztésével, illetve az egész Partiumra kitértem. Úgy néz ki, hogy a bölcsődékre vonatkozó programot is fel fogják erősíteni. Néhány szó esett még arról, hogy miképpen látja a kormányfő maga is a jövő évi országgyűlési választások kimenetelét. Véleménye szerint is az ellenzék gyengélkedése annyira egyértelmű, hogy ha csak valami természetellenes dolog nem történik, akkor továbbra is a Fidesz-KDNP marad majd kormányon. A találkozón általában minden egyháztest kifejezésre juttatta a köszönetét, esetleg kérését tolmácsolta, ha volt olyan. Mi továbbra is kértük az óvodák támogatását, hiszen még mindig vannak olyan közösségeink, ahol erre szükség volna. Nagyon le vannak maradva ugyanis a magyar közösségeink, de szerencsére úgy látom, hogy a támogatásokat illetően a román kormány elfogadóan, a magyar pedig racionálisan szemléli a kérdést, úgyhogy ezen a téren úgy gondolom, sokat tehetünk a gyülekezeteinkért- tájékoztatta szerkesztőségünket Csűry István királyhágómelléki református püspök.

Ciucur Losonczi Antonius