Beruházás

2020.07.17. 11:35

Valóságos sportnegyed épül Nagyváradon

Mintegy tizenötezer férőhelyes focipálya épül Nagyváradon a Vágóhíd (Blajovici) és az Octavian Goga utcák, valamint a Pece patak által közrezárt telken, továbbá teljesen felújítják az ugyanott lévő Ifjúsági sportközpontot is. Ezeket két új Pece-híddal kapcsolják össze az egykori ócskapiac területén épülő sportcsarnokkal.

Pap István

Egyre inkább körvonalazódik az új nagyváradi sportkomplexum elképzelése, Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere már látványterveket is bemutatott csütörtöki sajtótájékoztatóján az újságíróknak. Kiemelte, hogy a terveket az a Dico & Tiganas cég készíti, amely a Romániában az elmúlt években épült összes labdarúgó-stadiont tervezte. A nagyjából észak-dél fekvésű stadion a Pece-parton fog épülni a Vágóhíd (Blajovici) utca mellett, a stadion északi részéhez hozzá lesz építve egy épület, amelyben hotel és spa fog működni. A mintegy tizenötezer férőhelyes aréna alatt földalatti parkolókat építenek, maga a pálya pedig minden hazai és nemzetközi sztenderdnek meg fog felelni, csak nemzetközi labdarúgó események elődöntőit és döntőit nem lehet majd itt megszervezni, ezek lebonyolítására ugyanis minimum 50 ezer férőhelyes stadionokra van szükség. De mint azt Mălan megjegyezte, a labdarúgás jelenlegi helyi és romániai helyzetét figyelembe véve nem valószínű, hogy Nagyváradon vagy akár az országban a belátható jövőben foci-elődöntőket vagy döntőket fognak rendezni. Újságírói kérdésre válaszolva Mircea Mălan elmondta, hogy azért döntöttek végül egy körülbelül 15–18 ezer férőhelyes stadion építése mellett, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy Romániában még az ekkora méretű arénák sem szoktak teljesen megtelni, ráadásul a nagyobb méretű stadionok fenntartási költségei is sokkal nagyobbak. A tervhez visszatérve Mălan elmondta: a stadion mellé építenek két edzőpályát, valamint két-két tenisz-, minifoci, kosár-, és kézilabdapályát is. Az új stadion és az Ifjúsági sportkomplexum között egy közélelmezési egységet alakítanak ki, a stadion északi oldalán pedig a felszíni parkolók kapnak majd helyet. Kérdésünkre válaszolva Mircea Mălan elmondta: nem biztos az, hogy a beruházás megvalósítása érdekében ki kell majd sajátítani a Vágóhíd és az Octavian Goga utcán lévő ingatlanokat, az viszont már biztos, hogy el kell majd költöztetni a Nagyváradi Állatkertet. Ez utóbbi vonatkozásában konkrét lépések még nem történtek, tette hozzá az alpolgármester, egyelőre keresik a lehetséges helyszínt (mint megtudtuk, például a félixfürdői erdő is szóba került), azt viszont már most lehet tudni, hogy az állatkert helyén zöldövezet lesz.

Látványterveket is bemutattak a csütörtöki sajtótájékoztatón

Megvan a terület

A leendő focipálya területe a Bihar Megyei Tanács tulajdonában van, ezért volt szükség arra, hogy a Nagyváradi Helyi Tanács tegnapi ülésén megszavazzák a telek átvételét a megyei tanácstól. Mircea Mălan alpolgármester mind a sajtótájékoztatón, mind pedig az ülésen megköszönte az megyei tanácsnak, azon belül pedig az RMDSZ-nek azt, hogy támogatja a város tervét és azt, hogy a megyei tanács telke a város tulajdonába kerüljön. A napirendi pont vitáján kiderült azonban, hogy nem mindenki támogatja ezt a konkrét elképelést. Livu-Mihai Sabău Popa, a helyi tanács PSD-frakciójának vezetője bejelentette: azzal ugyan egyetértenek, hogy Nagyváradnak szüksége van egy labdarúgó stadionra, a kiválasztott helyszínt viszont nem találják megfelelőnek, hiszen az közel van az Aradi úti tömbházakhoz, ráadásul a Vágóhíd utca másik oldalán is épül egy tömbháznegyed, vagyis sűrűn lakott övezetben kap helyet egy olyan létesítmény, ahol zajjal és mindenféle egyéb kellemetlenséggel járó tömegrendezvényeket fognak rendezni. A terület átvételére vonatkozó határozatot tehát a PSD-tanácsosok tartózkodása mellett szavazta meg a helyi tanács.

Mi lesz még?

Ha már új focipálya épül, akkor a tervbe belefoglalták az Ifjúsági sportkomplexum teljes felújítását is. Az ifjúsági stadiont nyolcsávos futópályával ellátott atlétikai stadionná alakítják át. Az új pálya főtribünje mellett bemelegítő futópálya is lesz, a lelátók is megújulnak, tehát ez a létesítmény is megfelel majd a hazai és nemzetközi atlétikai sztenderdeknek. Az ifjúsági stadion bejárata melletti régi épületben közélelmezési egységet alakítanak ki. A sportiskola épületét leszámítva az atlétikai pálya nyugati oldalán lévő ingatlanokat lebontják, helyükön pedig két új tornaterem és egy fedett tanmedence épül majd. Az alpolgármester kifejtette, hogy az elképzelések szerint délelőtt és a kora délutáni órákban a sportiskola, a Partenie Cosma iskola és a Nagyváradi Állami Egyetem használhatja majd a sportlétesítményeket, délutánonként pedig bárki sportolhat majd ott. Hozzátette, hogy jelenleg folynak a tárgyalások a tanügyminisztériummal arról, hogy a város átvegye az ifjúsági stadiont és a sportiskolához tartozó többi létesítményt. Az alpolgármester elmondta azt is, hogy két új hidat is építenek a Pece fölött az épülő új sportcsarnokhoz. Mindezeknek az infrastrukturális fejlesztéseknek a becsült költségvetése negyven-ötven millió euró, a város azt szeretné, ha ezek az Országos Befektetési Vállalat (CNI) támogatásával épülnének meg. Mălan hozzátette: ha nem sikerül mindent a vállalattal megépíttetni, akkor jó lenne, ha legalább a stadion és a tanmedence építését felvállalná a CNI, a komplexum többi elemét pedig a város építtetné meg saját költségvetéséből. Végezetül az alpolgármester kijelentette, hogy ezt a nagyszabású beruházást három év alatt lehetne megvalósítani.

Borítókép: Mircea Mălan alpolgármester mutatja a beruházás terveit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában