ERDON Országos hírek

2008.05.06. 12:56

Ezúttal két napig nem szállítanak gyógyszereket

<p>A gyógyszerforgalmazók és –importőrök május 8-9-én bezárják raktáraikat. A megszorítások az április 18-i, egy napos protestálás eredménytelensége miatt, az előre bejelentett, két napig tartanak majd. Tehát az idő alatt Románia egyetlen kórházába és gyógyszertárába sem szállítanak ki gyógyszereket.</p>

Eugen Nicolaescu, a szaktárca vezetője kijelentette, hogy nem legális a forgalmazók tette.
A Romániai Gyógyszerforgalmazók Egyesülete (ADMR) és A Romániai Gyógyszerforgalmazók és –importőrök Egyesülete (ADIM) bejelentette, hogy ha ezzel a két napos akcióval sem érik el céljuk, akkor következik a három napos tiltakozés.

A gyógyszerárakat minden harmadik hónapban igazítani kellene az akkor érvényben lévő euro árfolyamhoz. Ha ez nem történik meg hararosan, akkor a protestálók készek elmenni az Európai Bizottságig.

"A közegészségügyi minister meghosszabbíttatta az árak befagyasztást június 1-ig, és nem tudjuk, hogy kit tudunk-e tartani addig. Igy is húsz milliós hiányt halmoztunk fel, annak ellenére, hogy csökkentettük, de fel is függesztettük egyes gyógyszerek importját. Még mindig a tavaly éprilisi euro árfolyamon adjuk a gyógyszereket, ami 3,3 euró, amíg most 3,6-3,7 lej között van az euro ára.” – nyilatkozta az ADMR elnöke, Viorel Vasile.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!